- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care vor primi pensii mai mari după a doua recalculare. Bani mai mulţi de la 1 septembrie 2024

21 Jun, 18:59 • Cornel Ghimeșan
Guvernul pregătește a doua recalculare a pensiilor, vizând pensionarii care au primit prime, sporuri sau diverse bonusuri ce nu au fost luate în calcul până acum. Prima recalculare, care afectează peste trei milioane de pensionari, trebuie finalizată până la 1 septembrie. După această dată, va începe recalcularea pentru pensionarii care beneficiază de venituri suplimentare.
Românii care vor primi pensii mai mari după a doua recalculare. Bani mai mulţi de la 1 septembrie 2024

Românii care vor primi pensii mai mari după a doua recalculare. Seniorii care nu au la dosarele de pensii adeverințele pentru a demonstra veniturile suplimentare trebuie să le depună la Casele de Pensii până la toamnă. Este vorba despre sporurile primite înainte de 1 aprilie 2001, care nu au fost evidențiate în carnetul de muncă.

Românii care vor primi pensii mai mari după a doua recalculare

Recalcularea va include bonusurile care nu erau luate în calcul până acum. Acestea includ venituri brute provenite din sporuri cu caracter nepermanent, cum ar fi al 13-lea salariu, acorduri globale sau diverse prime și sporuri primite sporadic pe parcursul activității.

În cazurile excepționale, unde s-a pierdut carnetul de muncă sau angajatorul nu mai există, datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii sau de la companiile private care au preluat arhiva.

Citeşte şi: Taxe mai mari pentru o categorie de mașini de la 1 iulie. Ce trebuie să știe șoferii

Daniel Baciu, șeful CNPP, a confirmat că se va efectua o a doua recalculare pentru pensionarii care beneficiază de sporuri pentru care s-au plătit contribuții. Noua abordare va corecta faptul că aceste sporuri nu au fost luate în considerare până acum.

„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a declarat Daniel Baciu, șeful CNPP, citat de Antena 3.

Citeşte şi: Noi taxe și impozite pentru români. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu: „Sunt vreo 3-4 miliarde lei în desfăşurare”

Schimbarea va avantaja atât pensionarii viitori, care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, cât și pe cei aflați deja în plată. Recalcularea este aproape finalizată, iar pensionarii vor afla în curând câți bani vor primi. Pensia mărită va fi acordată de la 1 septembrie pentru 3.500.000 de pensionari, în timp ce restul de 1.500.000 de pensionari vor rămâne cu pensia actuală.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult