Ideea de a introduce pensii private a fost o idee care a aparţinut Cabinetului Tăriceanu, care a şi pus-o în practică. În anul 2008, când a apărut Pilonul II, cota de contribuţie era 2%. Urma să se majoreze cu 0,5%, anual, dar acest lucru nu s-a întâmplat. De la 1 ianuarie 2024, contribuţia la Pilonul II de pensii private obligatorii este de 4,75%. Contribuţia aceasta trebuia să crească treptat, la 6% din salariul brut.
Acum, Grupul parlamentar al deputaților PNL a anunțat că inițiază un set de măsuri privind sistemul de pensii private din România. Scopul modificării este de a asigura „venituri mai sigure și sustenabile pentru viitorii pensionari”.
Deocamdată, conform calculelor Newsweek, la cei care ies acum la pensie, suplimentul de pensie este până în 500 – 600 de lei lunar, la un salariu net de sub 1.000 de euro, echivalent în lei. Este vorba despre oameni care aveau în anul 2008 18-20 de ani de muncă, fără să contribuie.
Citește și: Pensii 2025. Pensionarele cu venituri mici vor primi un ajutor substanțial de la Guvern
Suplimentul de pensie va crește o dată cu pensionarea celor cu stagiu complet de contribuţie, dacă au intrat în câmpul muncii în 2008, la 20 de ani, şi au ieşit la pensie (pe legea de acum) la 60 de ani, în anul 2048. Pe de altă parte, prin creşterea cotei de contribuţie, dar şi a venitului.
”Este esențial să acționăm rapid pentru a consolida mecanismele de economisire și investiție din cadrul sistemului privat de pensii, astfel încât toți angajații care vor ieși la pensie după anul 2035 să beneficieze de venituri decente”, a informat PNL.
Citește și: Lovitură pentru pensionarii cu venituri mari! Se schimbă oficial impozitul pe pensii. Cine va plăti mai mult
Potrivit liberalilor, ”majorarea contribuțiilor pentru pensiile private administrate devine o necesitate, în contextul în care sistemul public de pensii (Pilonul I) se confruntă cu presiuni demografice și economice care îl pot face insuficient pentru a acoperi nevoile viitorilor pensionari”.