Ministrul Muncii aduce o veste bună! Românii vor avea pensii mai mari, informează antena3.ro.
Simona Bucura Oprescu aduce o veste bună pentru români: pensia minimă va crește. Pensionarii vor încasa mai mulți bani! Ministrul Muncii a declarat că există două variante de lucru la ora actuală. Simona Bucura Oprescu a menționat că își dorește să aibă un proces de adoptare a noii legi a pensiilor cât mai rapid. În continuare, ea a afirmat că va exista cu certitudine o pensie minimă mai mare, tocmai pentru că suma de 1.225 lei este o indemnizație mică. Cu toate acestea, ministrul Muncii a afirmat că nu poate înainta acum un procent.
Te-ar putea interesa și: Ce spune ministrul Muncii despre tăierea a sute de mii de posturi din sistemul bugetar: „Ne dorim un sistem mai suplu și mai eficient”
„Aici avem două variante de lucru. Ne dorim să avem un proces de adoptare a noii legi a pensiilor cât mai rapid. Dacă acest act normativ va fi finalizat înainte de 1 ianuarie 2024, atunci vom vedea în noua lege a pensiilor.
Categoric vom avea o pensie minimă mai mare, fiindcă tocmai de la ideea aceasta se pleacă. Considerăm că suma de 1225 lei este o pensie foarte mică și tocmai aici ne dorim să venim cu o creștere a pensiilor. Ne dorim să avem o creștere care să se simtă, dar îmi este imposibil să vă spun acum un procent, fiindcă la legea pensiilor avem trei variante de lucru”, a spus Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Muncii a declarat că și celelalte pensii vor fi mărite. Cu toate acestea, Simona Bucura Oprescu nu a putut preciza dacă noua majorare va avea loc în anul 2023, motivând că a avut loc deja o creștere la 1 ianuarie.
Ministrul Muncii a afirmat că noua lege pleacă de la ideea de a crește punctul de pensie la 1.785 lei. Simona Bucura Oprescu a adăugat că valoarea va fi comunicată public, după ce sunt realizate toate studiile de impact de către reprezentanții Băncii Mondiale. Ea a adăugat că legea pensiilor din sistemul public și cea a pensiilor de serviciu sunt aferente cererii de plată cu numărul 3 din PNRR.
„În ceea ce privește legea pe care o pregătim, plecăm de la ideea de creștere a pensiei minime, de creștere a punctului de pensie de la 1785 la o valoare pe care o s-o comunicăm public după ce avem absolut toate studiile de impact făcute de cei de la Banca Mondială. Anul acesta am avut o majorare a pensiilor la 1 ianuarie cu 12%.
Veți spune că majorarea a fost mică, însă ne-am raportat la inflația anului precedent. S-a făcut această indexare cu 12%, ținându-se cont de inflația anului precedent. În momentul în care vom avea gata pachetul noi legi a pensiilor vom ști exact cu cât vor creşte. Avem următoarea situație acum: avem două priorități imediate la Ministerul Muncii. Una dintre acestea este legea pensiilor.
Legea pensiilor din sistemul public și legea pensiilor de serviciu sunt aferente cererii de plată trei din PNRR, ceea ce înseamnă că trebuie să ne mișcăm foarte rapid. Inclusiv mâine avem întâlnire cu Comisia Europeană pentru a încerca să accelerăm acest proces și să avem până la sfârșitul anului în termen noua legea a pensiilor”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, miercuri, la Antena 3 CNN.
Anterior, Simona Bucura-Oprescu a declarat că pachetul de pensii de serviciu/pensii din sistemul public va fi gata în timp util. România va reuși să trimită cererea de plată cu numărul 3 din PNRR.
„Am avut astăzi o întâlnire constructivă cu o delegaţie a Băncii Mondiale condusă de către Anna Akhalkatsi – country manager România, temele de discuţie fiind pensiile, salarizarea în sistemul bugetar şi protecţia socială.
Am făcut o radiografie a momentului şi am discutat aplicat despre ce avem de făcut pentru a ne atinge obiectivele care, în principal, vizează reformele în cele trei domenii amintite mai sus. Legea pensiilor reprezintă o prioritate.
Reafirm că pachetul de pensii de serviciu/pensii din sistemul public va fi gata în timp util pentru ca România să transmită cererea de plată 3 din PNRR”, a scris Simona Bucura-Oprescu pe Facebook.
„Pe Legea salarizării există deja trei variante de lucru, iar Banca Mondială face estimări de impact bugetar. La final, toate cele trei variante vor fi prezentate Coaliţiei şi Comisiei Europene pentru o decizie în consecinţă”, a precizat ministrul.
Citește și despre: Lovitură pentru milioane de salariați. Au fost anunțați românii care nu vor mai primi sporuri. Ministrul Muncii: „Au gândit că timpul trece, leafa merge”