- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024

01 Nov, 17:51 • Dobran Viorel
Pensii noiembrie 2024. Până pe data de 15 curierii poştali vor distribui pentru 4,6 milioane de pensionari drepturile de pensie în numerar şi/sau taloanele de pensie.
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024

Pensii noiembrie 2024. Compania Naţională „Poşta Română” a început, vineri, distribuirea pensiilor pentru luna noiembrie, respectând angajamentul asumat în conformitate cu convenţia încheiată cu Casa Naţională de Pensii Publice, a anunţat operatorul poştal.

Astfel, până pe 15 noiembrie, curierii poştali vor distribui pentru 4,6 milioane de pensionari drepturile de pensie în numerar şi/sau taloanele de pensie.

Pensii noiembrie 2024. Cardurile sunt alimentate pe 12-13 noirmbrie 2024

„Zilnic, peste 14.000 de angajaţi ai Poştei Române vor fi mobilizaţi în acest proces, dintre care peste 10.000 sunt poştaşi. Aceştia vor distribui peste 300.000 de pensii în fiecare zi”, precizează compania într-un comunicat transmis la redacţia Daily Bussines..

Vești proaste pentru cei mai afectați pensionari, după recalcularea pensiilor

Pensii noiembrie 2024.. Poşta Română este singura companie de curierat şi servicii poştale din România care ajunge în toate colţurile ţării, fiind principalul furnizor de servicii poştale la nivel naţional.

Compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni), iar Fondul Proprietatea deţine 6,48% din acţiunile companiei.

Pensii noiembrie 2024. În cazul pensionarilor care încasează pensia prin card, aceasta se plătește „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”.

Pensii noiembrie 2024.. Mai mult, să reamintim că pensiile sub 3.000 de lei nu mai sunt impozitate de la 1 octombrie 2024. Astfel, impozitul de 10% va fi perceput doar pentru sumele din pensii care depășesc acest prag.

Pensii noiembrie 2024. Cât timp rămâne pensia la poștă, dacă românii nu sunt găsiți acasă

În cazul pensionarilor care nu sunt găsiți acasă când vine poștașul cu banii, pensia se poate păstra doar două zile la ghișeu. „Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii, de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată. Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs”, mai anunță Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Te-ar mai putea interesa și: Anunț major pentru beneficiarii de pensii. Se dau bani pentru încălzirea locuinței pe timp de iarnă

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024. După ce guvernul a hotărât să ridice plafonul pentru impozitarea pensiilor, o parte din pensionari vor primi bani în plus din luna octombrie. Este vorba despre vârstnicii care au pensii mai mici de 3000 de lei și pentru care a fost adoptată o măsură prin care aceste venituri nu vor mai fi impozitate cu 10%.

Pensii noiembrie 2024

Anunț oficial. Pensiile cresc cu 335 lei, începând cu 1 ianuarie 2025

O nouă creștere de pensie cu 335 de lei peste doar două luni. Vestea a fost anunțată de către guvern. Ministrul Adrian Câciu a anunțat o nouă creștere de pensie. Este o sumă considerabilă pe care pensionarii o vor primi de la 1 ianuarie 2025. Discutăm despre indexarea anuală a pensiei care va fi de câteva sute de lei și pe care o vor primi toți pensionarii din România.

Marea și mica recalculare au fost principalele mecanisme prin care pensionarii au primit creșteri semnificative ale pensiei. Creșterea medie de pensie la recalcularea din septembrie 2024 a fost de 620 de lei.

Actualmente, pensionarii care au muncit înainte de 2001 și care consideră că anumite venituri nu le-au fost luate în calcul pot aduce la casele de pensii teritoriale de care aparțin adeverințe cu dovada muncii, scrie newsweek.ro.

Se iau în considerare veniturile nepermanente: orele muncite extra, al 13-lea salariu, diverse premii etc. O nouă creștere a pensiilor este așteptată la începutul lui 2025, atunci când vor fi indexate.

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat o creștere substanțială a pensiilor de la 1 ianuarie 2025, promițând că majorările vor depăși rata inflației.

Nivelul pensiei medii în România este 2.792 lei din luna august când a avut loc marea recalculare. Astfel, pensia medie va trece de 3.000 de lei odată cu indexarea.

Potrivit lui Câciu, procentul planificat pentru creșterea pensiilor este de peste 12%.

Indexarea se realizează cu rata inflației plus 50% din creșterea salariului mediu brut. Inflația a fost de puțin peste 10%. Creșterea a fost de 6%. Așa se confirmă că vom avea o creștere de 12%.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că cele mai mari creșteri de pensie le vor înregistra pensionarii care pot dovedi că au muncit „în acord”. Veniturile realizate în sistem de acord global trebuie luate în considerare la calcularea drepturilor de pensie, deoarece retribuirea în acord global presupune salarizarea angajaților în funcție de realizările profesionale.

Adeverința pentru „Marea Recalculare”

Până în anul 1977, precizează sursa citată, CAS s-a plătit pe salariul brut prin statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent – de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători.

O adeverință i-ar ajuta pe toți cei care știu că au avut câștigul brut mai mare decât veniturile din cartea de muncă, fiind vorba de cei din minerit, metalurgie, siderurgie, materiale de construcții, auto etc.

Între anii 1977-1990, s-a migrat de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente).

În statul de plată nu mai apar acele rețineri, plata realizându-se de către angajator. Pentru această perioadă ar fi necesare precizări despre cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului. Între 1990-2001 s-a revenit la principiul dinainte de 1977. Din 2021, nu mai e necesară nicio adeverință de la angajator.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro Future, brand înființat în 2016
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro ...
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați trebuie să aibă minimum opt clase
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați ...
Ajutor de încălzire 2024. Când primesc românii banii și ce documente trebuie depuse în noiembrie
Ajutor de încălzire 2024. Când primesc românii banii și ce documente trebuie depuse în noiembrie
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe care să o spui zilnic
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe ...