Cel mai mare jucător al pieței locale de capital, NN Pensii a devenit cu 13,51% mai mare, având active totale de 37,56 miliarde lei, comparativ cu anul trecut cu 33,09 miliarde de lei, a analizat profit.ro.
Această creștere este datorată contribuțiilor suplimentare, dar și al revenirii cotațiilor pe piața titlurilor de stat, fondul de pensii cu contribuții obligatorii are investiții în 47 de emisiuni ale Ministerului Finanțelor Publice.
Majorarea deținerilor de titluri de stat a crescut, astfel, cu 20,86% în prima jumătate a acestui an, de la 20,99 miliarde lei (4,22 miliarde euro), cât erau prinse la raportarea din decembrie 2022 și în care acestea reprezentau 63,43% din activ.
Acest fond de pensii este cel mai important investitor de la Bursa de Valori București. Conform ultimei raportări a structurii portofoliului, analizată de Profit.ro, administratorii pensiilor a peste 3 milioane de români cumulează acțiuni în valoare însumată de 7,67 miliarde lei (1,55 miliarde euro), reprezentând 20,42% din totalul activelor. Este o majorare de aproximativ jumătate de miliard de lei a expunerii pe această clasă de active în semestrul 1, față de 7,28 miliarde lei (1,47 miliarde euro) de la finalul anului 2022.
Reprezentanții NN Pensii păstrează pentru viitorii pensionari români o singură participație – în echivalent 110,60 milioane lei – cea de la Eurofins Scientific, înregistrată în Luxemburg și listată pe bursa de la Paris cu laboratoare de testare în domeniul farmaceutic, mediu și agrotech.
O participație de o dimensiune comparabilă a fost lichidată recent la Prosus, compania listată în Olanda care deține și magazinul online eMAG. Lichidarea vine într-o secvență destul de coerentă a NN de a limita deținerile externe. Fondul a mai ieșit din acționariatul furnizorului de plăți online Worldline, listat la Paris, din cel al Banco Santander și al producătorului din domeniul farmaceutic și chimic Grifols, ultimele 2 listate în Spania.
Prin contrast, deținerile NN sunt relevante la BVB. Astfel, creșterile explozive ale acțiunilor OMV Petrom (SNP) au adus compania petrolieră ca prima deținere, cu o valoare de 1,65 miliarde lei, echivalentul a 4,40% din totalul portofoliului de instrumente financiare.
Aceasta le depășește pe cele de 1,32 miliarde lei de la Fondul Proprietatea (FP) de 1,32 miliarde lei și de la Banca Transilvania (TLV), de 1,31 miliarde lei Cei de la NN mai au investiții majore la Romgaz Mediaș (SNG), de 839,80 milioane lei, la Nuclearelectrica (SNN), de 555,47 milioane lei, la BRD Groupe Société Générale (BRD), de 512,60 milioane lei, la MedLife (M), de 311,33 milioane lei, la Transgaz (TGN), de 218,61 milioane lei și la Electrica (EL), de 193,73 milioane lei.
Alte articole: Veste bună pentru pensionari. Când se plătesc pensiile în august 2023. Cei cu pensii mici vor primi 250 de lei în plus