Începând cu 1 septembrie 2024, unii români vor observa o creștere substanțială a pensiilor, inclusiv o dublare pentru anumite categorii. Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, a subliniat că această măsură se adresează în special celor care primesc pensia minimă și au un număr mare de ani de muncă.
Anton Hadăr a precizat că mulți dintre cei care primesc pensia minimă, în prezent până la 1.281 lei, vor beneficia de o creștere notabilă. Unii dintre aceștia vor vedea pensia dublată datorită anilor mulți de muncă și suplimentărilor bazate pe criterii de stabilitate.
„Sunt oameni care au pensia minimă, chiar foarte mulți care au punctaj foarte mic, au număr de puncte puține, mă refer aici la cei până în 1.281 lei. Unii din zona aceasta vor trece în partea cealaltă, vor avea chiar dublare, 100%, pentru că au avut ani mulți de muncă și intervine acea suplimentare pe criterii de stabilitate”, a declarat Hadăr.
Impactul punctelor de stabilitate în noua lege a pensiilor
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a confirmat că punctele de stabilitate vor juca un rol crucial în determinarea valorii pensiei și vor ajuta la creșterea acesteia. Noua lege a pensiilor introduce punctele de stabilitate, care sunt acordate pentru o vechime în muncă mai mare de 25 de ani. Aceste puncte recompensează stabilitatea și continuitatea în muncă, prin menținerea calității de asigurat la bugetul asigurărilor sociale de stat. Conform noilor reglementări, se acordă 0,5 puncte pe an pentru perioadele de cotizare între 25 și 30 de ani, 0,75 puncte pe an pentru perioadele de 30-35 de ani, și un punct suplimentar pentru stagiile de cotizare mai lungi de 35 de ani.
Citește și: Visa Waiver 2024. Data OFICIALĂ de la care românii pot călătorii în SUA fără viză
Ministrul a subliniat importanța deosebită a diferențierii între vechimea în muncă și contributivitatea în calculul pensiilor. Reforma pensiilor are ca obiectiv principal asigurarea echității în sistemul public de pensii, astfel încât pentru aceeași perioadă de cotizare și aceleași venituri, pensiile să fie egale. Aceasta va elimina inechitățile actuale cauzate de factori precum anul pensionării sau genul, asigurând o tratare egală a tuturor pensionarilor.
Noua lege prevede, de asemenea, un mecanism de creștere sustenabilă a pensiilor, asigurând stabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Acest mecanism este crucial pentru a răspunde nevoilor pensionarilor și pentru a garanta sustenabilitatea sistemului.
Creșterea pensiilor, inclusiv dublarea acestora pentru anumite categorii, reprezintă o veste importantă pentru mulți români. Această măsură va îmbunătăți situația financiară a pensionarilor și va asigura o echitate mai mare în sistemul de pensii. Modificările legislative sunt esențiale pentru a răspunde nevoilor pensionarilor și pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.
Vezi și: Se introduc noi taxe pentru ouă. Comisia Europeană anunță ce decizie a luat