- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensiile de necrezut: Cât primește un român, după 16 ani lucrați oficial și 7 ani, la negru!

06 Sep, 11:22 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ce pensie are un român, după ce a lucrat 10 ani cu carte de muncă și 7 ani la negru. Noua formulă de calcul nu este înțeleasă de mulți, iar haosul s-a creat rapid
Pensiile de necrezut: Cât primește un român, după 16 ani lucrați oficial și 7 ani, la negru!

Pensionarii sunt nemulțumiți de rezultatele procesului de recalculare și mulți dintre ei s-au adunat în fața caselor de pensii din orașele lor pentru a înțeege despre ce este vorba și ce s-a întâmplat. Noua formulă de calcul nu este înțeleasă de mulți, așa că haosul s-a creat rapid. Ce pensie primește acum un român, dacă a lucrat 16 ani cu carte de muncă și 7 ani fără, potrivit cancan.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Lovitură pentru toți pensionarii din România! Șeful Casei de Pensii anunță o nouă recalculare a pensiilor!

foto: pensii

Pensiile de necrezut: Cât primește un român, după 16 ani lucrați oficial și 7 ani, la negru!

Până în prezent, doar 1.000.000 dintre cei 4.750.000 de pensionari au primit decizii cu pensia recalculată, iar aceștia vor afla care le va fi pensia începând cu 1 septembrie și până pe 15 septembrie, conform spuselor oficialilor.

Aproximativ 3.800.000 de pensii vor crește în medie cu 40%, dar există și situații în care pensiile vor scădea. Deși recalcularea pensiilor aduce majorări pentru mulți români, între 800.000 și 1.000.000 de pensii ar putea să fie mai mici după recalculare, fapt care se înregistrează ca o eroare de calcul și ar rebui contestate de ctre seniori. termenul pentru depunerea contestațiilor este de 45 de zile.

Un exemplu concret este cazul unui pensionar, care a lucrat 16 ani cu carte de muncă și 7 ani fără, având o pensie de 4.200 de lei. Din cauza stagiului contributiv de doar 16 ani și a perioadei necontributive de 7 ani, acesta nu beneficiază de puncte bonus.

În urma recalculării, pensia sa va scădea la 2.142 de lei, bazată pe cele 26 de puncte contributive și valoarea punctului de pensie de 81 lei.

Ministerul Muncii a informat că din cele peste 4 milioane de decizii emise, peste 700.000 au valori mai mici decât cele din deciziile anterioare. Dacă recalcularea rezultă într-o pensie mai mică decât cea actuală, pensionarii vor continua să primească pensia în plată.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat că există două categorii de pensionari pentru care pensia nu va crește deloc. Aceste categorii includ 700.000 de pensionari care beneficiază deja de venituri mai mari decât alții cu contribuții similare. Unele dintre acestea au fost mai mari decât ar fi fost justificat de contribuțiile efective, potrivit legislației anterioare.

Te-ar mai putea interesa și: Pensii 2024. Klaus Iohannis a semnat decretul, se schimbă impozitarea pensiilor