Pensia de serviciu din SRI atinge o valoare record în 2022. Așa arată datele transmise de economica.net, față de 2021, creșterea de anul trecut este de 4.3%.
Pensia de serviciu medie din SRI a atins suma uriașă de 5.800 lei în anul 2022. Potrivit datelor analizate de sursa citată, cifrele menționate înregistrează o creștere de 4.3% față de 2021. Casa de Pensii Sectorială arată că 11.000 de persoane au încasat indemnizația precizată în 2022, dar cu toate acestea, mărirea nu este una semnificativă față de anul precedent. Așadar, pensiile de serviciu achitate de CPS pentru angajații din SRI au costat 768.2 milioane de lei în 2022, cu 7% mai mult față de 2021. Valorile includ și drepturile restante plătite beneficiarilor.
Citește și: SRI a declasificat dosarul intern al Revoluției din 1989
Indemnizația pentru profesioniștii SRI este achitată doar din bugetul de stat, în acord cu dispozițiile Legii 223/2015, în ceea ce privește pensiile militare de stat, cu modificările și completările realizate ulterior. Această categorie de pensii este administrată pe deplin de Casa de Pensii Sectorială a SRI.
Dreptul la indemnizația prezentată este obținut de persoanele care îndeplinesc următoarele condiții: vârsta standard de pensionare este împlinită; dețin o experiență de cel puțin 25 ani, dintre care 15 reprezintă vechimea în serviciu. Indemnizația profesioniștilor SRI reflectă 65% din media salariilor lunare brute care au fost realizate în funcția de bază timp de 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani.
Militarii care au o vechime de cel puțin 25 ani beneficiază de o indemnizație a cărui valoare reprezintă 65% din baza de calcul. Pensia stabilită, recalculată și actualizată în conformitate cu Legea 223/2015 nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul prezentată.
De asemenea, indemnizația netă nu poate depăși valoarea medie a soldelor sau salariilor lunare brute cuprinse în formulele de calcul ale pensiei. Mai mult decât atât, informațiile prezentate de sursa citată arată că militarii care își desfășoară activitatea nu achită contribuția de asigurări sociale, ci o valoare individuală la bugetul de stat, de 25% din salariul lunar.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Salarii de zeci de mii de lei la SRI. Românii se înghesuie să se angajeze însă nu trec de probe. Sumele ajung chiar și la 17.000 de lei