- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensiile nu scad, dar rămân înghețate și în 2025. Sute de mii de pensionari se află în această situație. Anunțul făcut de Simona Bucura Oprescu

06 Sep, 16:30 • Cornel Ghimeșan
Nicio pensie nu va scădea din 1 ianuarie 2025, a dat asigurări ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în contextul îngrijorărilor românilor legate de recalcularea pensiilor și schimbările apărute.
Pensiile nu scad, dar rămân înghețate și în 2025. Sute de mii de pensionari se află în această situație. Anunțul făcut de Simona Bucura Oprescu

Nu e o veste extraordinară pentru toți. Sute de mii de pensionari vor avea aceleași sume ca înainte, fără să se aplice vreo majorare. Simona Bucura Oprescu a explicat cum stau, de fapt, lucrurile.

Ministerul Muncii, prin Casa Națională de Pensii Publice, a încheiat, din septembrie 2024, procesul recalculării pensiilor din sistemul public. Așadar, mai mult de 82% dintre pensionari s-au bucurat de o creștere a pensiei, cu o medie de 26,65%. Majorarea se adaugă la indexarea de 13,8% aplicată din 1 ianuarie 2025.

Citește și Alocație impresionantă de 1850 lei, aprobată de Guvern! Decizia a surprins această țară!

Totuși, în cazul a 200.000 de persoane, adică 4,4% dintre pensionari, nu se va aplica nicio schimbare la pensii. Ele vor rămâne exact la același nivel, ceea ce a produs multe nemulțumiri.

Simona Bucura Oprescu: „Constat că cei care atacă această reformă sunt exact cei cărora nu le pasă de cei 3,8 milioane de pensionari „

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a precizat că pensiile rămase neschimbate sunt cele care, în momentul de față, au un nivel considerabil mai mare decât contribuțiile plătite de beneficiari de-a lungul carierei. Pensiile acestea au crescut deja peste nivelul contribuțiilor prin tot felul de ajustări, acesta fiind motivul pentru care acum vor rămâne la același nivel.

Decizia respectă principiul echității în sistemul de pensii, care spune că valoarea ei trebuie să fie în concordanță cu contribuțiile plătite pe parcursul activității lor.

Ministrul Muncii a reamintit că cele mai multe pensii din România vor crește din 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referință. Circa 13,8% dintre pensii vor fi ajustate prin această indexare.

„Este nedrept că toată dezbaterea din media şi mai ales din mediul politic despre această reformă a pensiilor s-a concentrat pe pensiile care au rămas cu aceeaşi valoare în urma recalculării. S-au concentrat pe cele aproximativ 17,5% dintre pensii care rămân la aceeaşi valoare, dar în proporţie de peste trei sferturi vor creşte şi ele de la 1 ianuarie 2025. Cum vor creşte aceste pensii? Prin aplicarea mecanismului de indexare prevăzut în lege. Constat că cei care atacă această reformă sunt exact cei cărora nu le pasă de cei 3,8 milioane de pensionari care au fost neîndreptăţiţi decenii întregi şi cărora prin noua lege a pensiilor li s-a făcut dreptate”, a explicat ea, potrivit Digi24.

Citește și Grindeanu uimește. Finalizare de 79% pe secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești. Posibilă deschidere anul acesta

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult