- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensiile românilor cresc cu 12%. Decizia a fost anunțată de Daniel Baciu, președintele CNPP

24 Oct, 21:32 • Andrei Ene
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a vorbit despre o nouă lege, care va determina creșterea pensiilor românilor cu aproximativ 12%, ce impune scutirea la plata unor debite provenite din pensii. Acesta a asigurat că majorările de pensii se aplică tuturor și că sunt stabilite clar, pe baza unor formule bine precizate.
Pensiile românilor cresc cu 12%. Decizia a fost anunțată de Daniel Baciu, președintele CNPP

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a vorbit despre o nouă lege, care a fost aprobată de Parlament, ce impune scutirea la plata unor debite provenite din pensii, într-un interviu pentru România TV.

Daniel Baciu anunță creșterea pensiilor cu 12%

„Vorbim despre o lege foarte importantă zilele acestea în Parlamentul României. Este vorba de un plx 570/2024 care se referă la modificarea unei legi care era deja în vigoare, legea 125/2014, privind scutirea la plata unor debite provenite din pensii. Și se referă la toate acele debite care vor fi făcute în perioada următoare în urma procesului de recalculare a pensiilor, conform legii 360/2023. Pensionarul nu are absolut nicio vină, noi considerăm că aceste potențiale debite care vor apărea în viitor trebuie să fie scutite la plată, iar pensionarul să nu plăteasca niciun ban în urma acestei reglări”, a declarat Daniel Baciu, șeful CNPP.

Citește și : Cea mai așteptată autostradă din România va fi gata mai rapid decât se credea. Marcel Ciolacu anunță stadiul lucrărilor pe A7

Referitor la procentul final de majorare a pensiilor, Daniel Baciu a estimat o majorare cu 12% a punctului de pensie și a celui de referință.

„Nu avem procentul final. Datele trebuie să vină în mod oficial de la INS. Dar niște calcule preliminare, estimative, ținând cont că se știe cât a fost inflația în 2023, știm că ne situăm la o majorare a punctului de pensie și punctului de referință undeva la 12%”.

Întrebat de reporterul România TV dacă toți pensionarii se vor încadra să primească majorarea după indexare, Daniel Baciu i-a asigurat pe aceștia că majorarea se aplică foarte clar tuturor și a precizat care este formula folosită.

Citește și : Petre Roman primește o pensie colosală după recalculare: „Am avut 50 de ani de muncă. Mi s-a mărit cu 2.300 de lei”

„Această majorare se aplică foarte clar tuturor pensionarilor în plată. Vorbim de acel număr total de puncte pe care fiecare pensionar îl are pe decizia de pensionare care se compune din numărul de puncte contributiv și numărul de puncte necontributiv, rezultand un număr total de puncte care se înmulțește cu noua valoare a punctului de referință care va fi actualizată cu cei doi indicatori, inflație și creștere economică”.