- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensiile şi salariile românilor ar putea fi îngheţate. Isărescu, semnal de alarmă din cauza datoriei publice: „Unde e lege, nu-i tocmeală”

08 Jul, 23:08 • Adrian Popovici
Creșterea datoriei publice i-ar putea forța pe guvernanți să înghețe pensiile și salariile. După cum stabilește legea, acest lucru trebuie să aibă loc atunci când indicatorul se plasează între 55 și 60%.
Pensiile şi salariile românilor ar putea fi îngheţate. Isărescu, semnal de alarmă din cauza datoriei publice: „Unde e lege, nu-i tocmeală”

Datoria publică a României atinge cote alarmante, ceea ce înseamnă că mai devreme sau mai târziu guvernanții, obligați de lege, vor trebui să ia o serie de măsuri pentru a ține situația sub control. Mai exact, după cum stabilește legislația, dacă acest indicator se află între 55% și 60%, atunci urmează o înghețare a pensiilor și a salariilor pentru români, după cum notează România TV.

Comisia Europeană a emis recent avertismente privind gestionarea economică a României, subliniind necesitatea unei corecții fiscale urgente pentru a menține datoria publică sub control, ceea ce ar putea include înghețarea pensiilor și a salariilor din sistemul bugetar. În acest context, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a atras atenția asupra gravității situației, subliniind că respectarea legii este imperativă în gestionarea finanțelor publice.

„Unde e lege, nu-i tocmeală. Când datoria depășește 50% trebuie luate măsuri. Nu știm care vor fi acele măsuri și când se vor lua, dar ele se vor lua. Încurajăm, pe căile pe care putem să le avem și noi, Guvernul să facă această corecție fiscală, dar este greu, recunoaștem.

Într-un an și electoral, și cu aceste discuții nesfârșite despre cum să se facă corecția fiscală. Atenție mare la încercarea de a tăia numai pe partea de cheltuieli și făcând comparații care nu sunt potrivite. Mai mult, nu pot să spun”, după cum a declarat recent guvernatorul BNR.

Pensiile și salariile ar putea fi înghețate din cauza datoriei publice
Pensiile și salariile ar putea fi înghețate din cauza datoriei publice

Te-ar putea interesa și: Românii muncesc mult, dar rămân săraci. Situația dramatică a angajaților din industria textilă: lucrează pentru branduri de lux și au salarii mizere

Urmează înghețarea pensiilor și a salariilor?

În plus, guvernatorul BNR a atras atenția asupra pericolului de a aborda ajustările fiscale doar prin tăieri de cheltuieli, subliniind importanța unei abordări echilibrate și sustenabile. În prezent, autoritățile române își concentrează eforturile pe optimizarea colectării fiscale, reducerea evaziunii și stimularea creșterii economice prin măsuri precum accelerarea digitalizării.

În paralel cu aceste preocupări, în sectorul public din România se înregistrează deja discuții intense legate de viitorul salariilor și pensiilor. Chiar dacă creșterile salariale au fost semnificative în unele domenii în acest an, cum ar fi educația, sănătatea și apărarea, se preconizează că acestea vor fi încetinite începând cu anul 2025. Totodată, este important de menționat că salariul minim pe economie a avut parte de o creștere, ajungând la 3.700 de lei brut.

Citește și: România va avea 3 salarii minime de la 1 iulie 2024. Ce trebuie să știe angajații din țara noastră