Unul dintre primele acte normative pe care noul guvern le are în vedere este așa-numita Ordonanță „trenuleț”, ce aduce măsuri fiscale menite să gestioneze cheltuielile publice până la intrarea în vigoare a unui nou buget. Proiectul de OUG, redactat la nivelul Ministerului Finanțelor, prevede înghețarea pensiilor și salariilor bugetare, fără majorări de la 1 ianuarie și limitarea altor drepturi salariale.
Potrivit documentului consultat de Antena 3 CNN, valoarea punctului de pensie va rămâne la 81 de lei până la adoptarea unei noi legi a bugetului pe 2025.
„Prin derogare de la prevederile art. 84 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, în anul 2025 valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei”, se precizează în proiect. Astfel, punctul de pensie, care trebuia să crească la 91 de lei de la 1 ianuarie, va rămâne neschimbat.
Salariile bugetarilor vor fi, de asemenea, înghețate la nivelul lunii decembrie 2024, fără bonusuri, premii sau plăți pentru ore suplimentare. De asemenea, se suspendă ocuparea posturilor vacante din sectorul public prin concurs sau examen.
Citește și : Noul Parlament se întrunește în prima ședință din legislatura 2024-2028. Care este ordinea de zi
Noul ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că măsurile din OUG urmează să fie discutate în cadrul Coaliției.
„Vom analiza trenulețul în coaliție, să vedem cine ce păreri are. Anul acesta OUG trenuleț trebuie aprobată. Dacă nu pe 27, pe 30 (n.a. decembrie)”, a explicat ministrul. Acesta a precizat că bugetul pentru anul 2025 nu va fi adoptat în acest an.
Pentru categoriile speciale, precum personalul militar, polițiștii sau angajații din penitenciare, indemnizațiile, compensațiile și alte drepturi rămân la nivelul lunii decembrie 2024. Rentele viagere pentru sportivi și alte ajutoare sociale, inclusiv pentru văduvele de război, vor fi înghețate.
În plenul Parlamentului, înaintea votului de învestitură, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că „acest Guvern nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate”. Totuși, Ciolacu a recunoscut că „vom avea un an economic dificil”, dar a promis că executivul va căuta soluții pentru a crește pensiile mici în 2025.