Pensiile ar putea fi primite diferit de români, începând cu 2024. Proiectul care aduce schimbarea legii pensiilor va fi prezentat în maxim 1-2 săptămâni în spațiul public. Printre prevederi se numără reducerea diferenței între pensia minimă și cea medie, anunță știripesurse.
În noua lege luată în calcul în aceste momente la Ministerul Muncii se va stipula că pensiile minime vor crește mai mult decât celalalte pensii. Bugetul alocat pensiilor va crește cu cel puțin 13,8%. În momentul în care se va trece la aprobarea noii legi a pensiilor se va renunța la ajutoarele one-off pentru pensionari, spun sursele.
Vezi și: ANALIZĂ 2023. Următoarea perioadă ar trebui să aducă o scădere a prețurilor la apartamente
Premierul Marcel Ciolacu a transmis săptămâna aceasta, la Craiova, că în următoarele zile ar urma să fie purtate noi discuţii la Bruxelles cu oficialii Comisiei Europene cu privire la noua Lege a pensiilor publice, el reiterând faptul că şi-ar dori ca această lege să fie pusă în aplicare încă de anul viitor.
Întrebat cât ar urma să fie pensia minimă de la 1 ianuarie, oficialul a transmis că primul rând se va ţine cont de o majorare a pensiei în acord cu indicele inflaţiei, conform legislaţiei în vigoare, adică 13,5%.
Mai mult, el a fost întrebat dacă majorarea de la 1 ianuarie 2024 se va aplica pentru toate pensiile. „Toată lumea. Aşa e legea, e neconstituţională dacă se aplică altfel”.
„Avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că, dacă s-ar fi pus inflaţia, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie 14,5 media şi a fost acea discuţie. Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este inflaţie medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor, e cu totul altceva”, a spus premierul, întrebat dacă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie anul viitor.