Pensionarii din România se confruntă cu o situație financiară tot mai dificilă, în urma deciziei Guvernului de a amâna indexarea pensiilor cu 12%, promisă anul trecut. Această măsură a fost contestată de sindicate, care au cerut Avocatului Poporului, Renatei Weber, să atace Ordonanța Trenuleț la Curtea Constituțională, în speranța că aceasta va fi anulată. Cu toate acestea, Avocatul Poporului a decis să nu înainteze cererea către CCR, considerând că modificările aduse prin OUG sunt corecte din punct de vedere juridic, potrivit bugetul.ro.
În motivarea sa, Avocatul Poporului a arătat: „Ordonanața Trenuleț specifică că prorogarea unor prevederi legale trebuie să fie motivată de situații obiective și să nu contracareze politicile legislative aprobate de Parlament. Prorogarea aplicării prevederilor privind pensiile, fără o justificare economică clară și fără alternative legislative, ar putea fi considerată neconstituțională”.
Te-ar mai putea interesa și: La ce pensie are dreptul o româncă din Italia, care a lucrat 21 de ani ca badantă. Unde se depune dosarul de pensionare
foto: pensii
Pensionarii pierd, în medie, aproximativ 330 de lei pe lună, ceea ce reprezintă o sumă mare pe parcursul unui an. Aceasta se datorează prorogării indexării pensiilor, o măsură care afectează direct drepturile fundamentale ale pensionarilor și pune în pericol nivelul lor de trai. Cartel Alfa a spuscă Guvernul nu a justificat suficient „situația extraordinară” care a impus amânarea indexării pensiilor și a argumentat că această măsură contravine voinței Parlamentului, încălcând principiul separației puterilor.
„În consecință, măsura afectează drepturile fundamentale ale omului, respectiv nivelul de trai decent al pensionarilor. Prin prorogarea indexării pensiilor, Guvernul contracarează voința Parlamentului, încălcând principiul separației puterilor”.
Cu toate aceste critici și cereri de schimbare, Avocatul Poporului a transmis că soluția rămâne în mâinile Parlamentului, care a aprobat deja Ordonanța Trenuleț la începutul anului. De asemenea, Renate Weber a menționat că nu este probabil ca Parlamentul să modifice ordonanța, având în vedere că aceasta a fost deja acceptată de legislativ. Astfel, pensionarii nu vor beneficia de majorarea pensiilor cu 12% și vor continua să suporte pierderi financiare importante, în ciuda promisiunilor anterioare ale Guvernului.
„Soluţia rămâne la nivelul Parlamentului de-a anula sau modifica ordonanţa de urgenţă, lucru puţin probabil”,se precizează în comunicatul citat. Astfel, Parlamentul nu va modifica Ordonanța Trenuleț pentru că a fost de acord cu ea în luna ianuarie.
Te-ar mai putea interesa și: Pensionarii cu venituri mici primesc bani de la stat înainte de Paște. Anunțul de ultimă oră făcut de Marcel Ciolacu