- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensionare după doar 25 de ani de cotizație. Cine sunt angajații care se pot pensiona acum atât de devreme

15 Mar, 19:01 • Bumbeneci Diana
Vești noi pentru români. O nouă categorie de angajați care se poate pensiona după doar 25 de ani de cotizație!
Pensionare după doar 25 de ani de cotizație. Cine sunt angajații care se pot pensiona acum atât de devreme

Cotizație doar 25 de ani pentru pensie!  Gheorghe Piperea a anunțat că o nouă categorie de salariați se va putea pensiona după doar 25 de ani de cotizație.

Cine poate acum să iasă la pensie cu 25 de ani de cotizație

Pe zi ce trece mai apare câte o meserie care dă pensionari speciali și anticipați. ÎCCJ tocmai a creat una, erijându-se în legiuitor: salariații din energie se pot pensiona după 25 de ani de cotizație”, susține acesta.

Te mai poate interesa și: Sistemul românesc de pensii, nedrept pentru o parte dintre români. Un agricultor are o pensie egală cu venitul unui român care nu a muncit nici măcar o zi în viața sa

Gheorghe Piperea, despre cotizație
Gheorghe Piperea, despre cotizație

La începutul acestei săptămâni, pe 13 martie 2023, Înalta Curte de Casație şi Justiție – Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii, legal constituit, a pronunțat prima soluție în acest sens. Mai exact, prin Decizia nr. 2/2023, ÎCCJ admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Suceava și, în consecință, stabilește că:

„În interpretarea şi aplicarea dispozițiilor art. 56 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată și completată prin Legea nr. 197/2021, dispozițiile legale evocate recunosc ope legis o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activității desfășurate cel puțin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, indiferent de condițiile în care a fost încadrată activitatea de angajator/fostul angajator.

Conform legislației anterioare şi indiferent de tipul contribuției de asigurări sociale datorate de angajator/fostul angajator. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, scrie juridice.ro.

Vezi și: Schimbări majore pentru legea pensiilor! „Pentru că vor unii să mintă românii că sunt ei salvatorii pensiilor din România”

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult