Trei dintre cele mai importante instituții ale sistemului judiciar din România – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Parchetul General – cer o întâlnire urgentă cu liderii coaliției de guvernare, după ce a fost lansat un proiect legislativ ce vizează modificarea vârstei de pensionare a magistraților și reformarea pensiilor de serviciu. Inițiativa a generat neliniște și critici în rândul magistraților, care acuză lipsa de transparență și consultare, considerând că proiectul riscă să destabilizeze sistemul judiciar, potrivit capital.ro.
Cererea oficială de întâlnire a fost transmisă de judecătoarea Elena Costache (președintele CSM), judecătoarea Corina Corbu (președinta ÎCCJ) și procurorul general Alex Florența (PÎCCJ), care solicită ca discuțiile să aibă loc în regim de urgență, pe 10 aprilie 2025. Aceștia atrag atenția că proiectul de lege, înregistrat la Camera Deputaților sub numărul PI-x.103/2025, a fost elaborat fără consultarea sistemului judiciar, încălcând principiul cooperării loiale între instituții și punând în pericol stabilitatea funcționării instanțelor și parchetelor.
Te-ar mai putea interesa și: Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
În comunicatul transmis public, liderii sistemului judiciar cer un dialog autentic și transparent, exprimându-și deschiderea totală pentru o colaborare instituțională reală în privința reformelor ce vizează direct statutul și drepturile magistraților. Potrivit acestora, orice intervenție legislativă de o asemenea amploare trebuie precedată de consultări reale cu profesioniștii afectați.
Proiectul controversat a fost prezentat de Crin Antonescu, candidat la Președinție, care a declarat că se dorește o aliniere a vârstei de pensionare a magistraților la cea a altor categorii profesionale, adică 65 de ani. Inițiativa este sprijinită de liderii coaliției de guvernare – Marcel Ciolacu (PSD), Cătălin Predoiu (PNL), Kelemen Hunor (UDMR) și Varujan Pambuccian (reprezentant al minorităților) – și se dorește adoptarea ei în regim de urgență.
„În contextul creat de promovarea Propunerii legislative privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, înregistrată la Camera Deputaţilor sub nr. PI-x. 103/2025, doamna judecător Elena Costache, preşedintele CSM, împreună cu doamna judecător Corina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi domnul procuror Alex Florenţa, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie adresează liderilor coaliţiei de guvernare, în calitate de iniţiatori ai acestei propuneri legislative, solicitarea de a organiza de urgenţă, în cursul zilei de 10 aprilie 2025, o întâlnire cu reprezentanţi ai CSM, ÎCCJ şi PÎCCJ (document accesibil din prezentul comunicat)”, potrivit unui comunicat postat pe site-ul CSM.
Totodată, presiunea exercitată de Comisia Europeană joacă un rol important în graba cu care este promovată această reformă. Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a avertizat că România riscă să piardă 230 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în lipsa implementării reformelor asumate. În acest context, guvernul ia în calcul și alte opțiuni, cum ar fi impozitarea progresivă a pensiilor speciale sau modificarea stagiului de cotizare.
„În considerarea principiului cooperării loiale care trebuie să guverneze relațiile dintre autoritățile publice, orice discuție referitoare la statutul magistraților trebuie să implice reprezentanții sistemului judiciar, context în care ne exprimă întreagă disponibilitate pentru un dialog autentic și onest, în condiții de transparență instituțională”,se arată în solicitarea CSM, ÎCCJ și PG.
Te-ar mai putea interesa și: Pensii 2025. Pensionarele cu venituri mici vor primi un ajutor substanțial de la Guvern