S-a reuşit menţinerea, până în anul 2035, a condiţiilor speciale şi deosebite de muncă. Cei care lucrează în astfel de condiţii vor beneficia în continuare de reducere de vârstă, spor de grupă şi majorare de punctaj, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, la Digi24.
Potrivit ministrului, există studii care arată că România are cea mai favorabilă legislaţie din Uniunea Europeană pe condiţii speciale şi deosebite de muncă.
„Beneficiarii condițiilor speciale și deosebite de muncă în continuare vor avea atât reducere de vârstă cât și spor de grupă și majorare de punctaj. Este fals ceea ce s-a spus în mediul public de către cei care și pe Pinocchio l-ar face invidios. Anume, că toți cei din grupe de muncă au scăderi pe noua lege a pensiilor.
Din evaluările Casei Naționale de Pensii Publice, în ceea ce privește pensionarii care sunt astăzi în condiții speciale, dicutăm despre circa 131.000, dintre care circa 74.500 sunt pensii crescute. Inclusiv în ceea ce privește pensionarii cu condiții deosebite, avem circa 116.300 în total și circa 89.300 cu pensii crescute”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, vineri, la Digi24.
Citește și: Aceste două categorii de pensionari nu vor primi niciun ban în plus la pensie, de la 1 septembrie
Ministrul Muncii susține că sunt unii politicieni mincinoșii care transformă legea pensiilor într-un motiv de răfuială politică.
„Noi, spre deosebire de alții, n-am tăiat niciodată de la români”, spune Simona Bucura-Oprescu.
„Au spus cei de la USR că sunt 800.000 de pensii care scad. Este fals. În primul rând, toate pensiile rămân cu același cuantum.
Noi, spre deosebire de alții, n-am tăiat niciodată de la români. Pe de altă parte, discutăm de 247.000 de pensionari care au lucrat în condiții speciale și deosebite de muncă, care sunt pensionari în plată astăzi, nu de 720.000, așa cum au spus ei. Două treimi dintre aceștia, 66% au obținut o creștere a pensiei în urma recalculării, iar cele mai multe dintre majorări sunt peste 1.000 de lei. Iar ceilalți 33% nu primesc pensii mai mici, cum insinuează cei de la USR, ci mențin pensia aflată în plată.
Aceștia au benficiat de o pensie mai mare până acum în raport cu alți pensionari care au muncit în condiții similare și au contribuit la fel, inclusiv cu colegi de-ai dânșilor care au fost tot în condiții speciale și deosebite de muncă. În general, pensiile pentru această categorie rămân la fel și în medie au cam 7.000 de lei cuantum”, a mai declarat Simona Bucura-Oprescu, vineri seară, la Digi24.
Poşta Română a început, vineri, 16 august, distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toţi beneficiarii din ţară.
Procesul de distribuire a deciziilor de recalculare a pensiilor se va încheia cel târziu la data de 30 august 2024.