- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensionarii care nu vor primi niciun leu în plus după recalcularea pensiilor. „Capcana” din lege care afectează 1,5 milioane de români

27 Mar, 08:12 • Adrian Popovici
Reaclcularea pensiilor ar putea duce la stagnarea veniturilor pentru pensionarii care după acest proces ar trebui să primească indemnizații mai mici. Mai exact, deși veniturile acestora nu vor scădea, ei nu vor beneficia de indexarea cu rata inflației.
Pensionarii care nu vor primi niciun leu în plus după recalcularea pensiilor. „Capcana” din lege care afectează 1,5 milioane de români

Calculele recente arată că peste 1,5 milioane de români vor rămâne cu indemnizațiile pe care le au acum și după recalcularea pensiilor din septembrie. Mai exact, conform legii, dacă la finalul acestei proceduri va rezulta un cuantum mai mic, atunci aceștia vor rămâne cu veniturile pe care le au în prezent, riscând să piardă astfel indexarea cu rata anuală a inflației. Sunt și vești bune, peste 3 milioane de pensionari ar putea avea venituri mai mari și cu 90%, conform Observator.

În urma controverselor din ultima perioadă, guvernanții dau asigurări că recalcularea pensiilor nu va duce la micșorarea acestora. Din nefericire, în forma actuală a Legii Pensiilor există o „capcană” ca face ca în următorii ani aceștia să nu beneficieze de venituri mai mari în următorii ani.

Mai exact, un român care acum primește 4.000 de lei, în conformitate cu nou formulă pentru recalcularea pensiilor ar trebui să primească 3.500, dar va rămâne la pensia actuală.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, conform articolului 107 din Legea pensiilor

Recalcularea pensiilor. Foto Arhivă
Recalcularea pensiilor. Foto Arhivă

Te-ar putea interesa și: A început recalcularea pensiilor! Ministrul Muncii vine cu vești pentru 4,8 milioane de români

Problemele pe care le aduce recalcularea pensiilor

Un pensionar care are acum un venit de 4.000 lei, iar la recalculare obține o pensie mai mică, de 3.500 lei va rămâne cu pensia actuala. Astfel, „capcana” din Legea Pensiilor în acest caz pare a fi chiar indexarea cu rata inflației, aceasta urmând să se facă la pensia recalculata de 3.500 lei. Asta înseamnă că o astfel de persoană ar putea avea pensia înghețată 2 ani.

Situația cauzată de această modalitate prin care se face recalcularea pensiilor se va menține până când pensia recalculată o depăşeşte pe cea primită lună de lună. Afectați de noile modificări sunt românii care au un stagiu de cotizare care se întinde pe mai puțin de 25 de ani.

„E posibil ca o pensie să rămână pe loc un an pentru că au beneficiat de nişte avantaje în decursul pensionarii şi apoi să ajungă toate la acelaşi nivel”, explică Daniel Baciu, președintele Casei Naţionale de Pensii situația de după recalcularea pensiilor.

Odată cu reclacularea pensiilor, românii care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 şi nu au beneficiat de niciun indice de corecţie vor fi cei care vor avea parte de cele mai mari majorări de pensii. Veniturile lor s-ar putea dubla aproape, dacă au muncit mai mult de 25 de ani.

„Cei care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici, cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari. Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, mai explică Daniel Baciu.

Citește și: Recalcularea pensiilor ajunge și la magistrați. Ministerul Justiției a pregătit un proiect pentru calcularea indemnizațiilor de serviciu

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...