Muncii, Simona Bucura Oprescu anunță recalculări de pensii. Noua Lege pune în favoare un număr de 4.000.000 de pensionari, însă pentru unele persoane există și dezavantaje.
În urma recalculărilor de pensii, persoanele care au muncit sub 25 de ani nu au primit puncte bonus la aceasta, punctele oferindu-se doar celor cu vechime mare în muncă.
Printre persoanele afectate de noua Lege există și pensionari care au pierdut un procent de 60-80% după recalculare, fiind vorba de persoanele nevăzătoare.
Cel mai grav este pentru cei care au lucrat în condiții grele, speciale, sau în grupe de muncă și persoanele cu dizabilități.
Te-ar putea interesa și: Haos în sistemul de pensii! Mii de pensionari riscă să aștepte luni întregi pentru pensie!
Persoanele care au lucrat în condiții grele sau speciale și persoanele cu dizabilități au organizat proteste nearătându-se prea încântați de noua Lege a pensiilor.
Pensionarii cu dizabilităţi au protestat pe 16 septembrie, în Piaţa Victoriei, acuzând autoritățile de scăderea pensiilor cu procente „cuprinse între 40 şi 80%”.
Pe lângă asta, sute de pensionari au ieșit în stradă pe 26 septembrie, în faţa Ministerului Muncii. Protestul a fost pus la cale de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.
Simona Bucura Oprescu a anunțat astăzi, 30 septembrie, remedieri pentru pensiilor celor cu handicap, spunând că pensiile acestora vor creşte cu un indice de solidaritate.
Propunerea va fi înaintată Guvernului până la jumătatea lunii noiembrie, ministrul Muncii menționând că reprezintă soluția ce respectă principiul solidarităţii.
„Dacă legea are ca fundament contributivitatea, iar dânşii au stagii de cotizare adecvate în gradul de handicap în care se află, 10-15 ani, o treime din stagiul complet de cotizare, soluţia pe care am găsit-o împreună este pe principiul solidarităţii”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.
„Adică, modificarea şi completarea Legii nr. 448 din 2006 cu privire la protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât de la cuantumul rămas în plată să venim cu un indice de solidaritate, iar dânşii să beneficieze în continuare de indexarea veniturilor”, a afirmat ministrul Simona Bucura Oprescu, conform Agerpres.
Ministrul Muncii a mai spus că acest coeficient de solidaritate va completa creşterea procentuală de anul viitor, având ca bază cuantumul în plată.
„Celor care sunt pensionabili şi vor ieşi la pensie pe noua lege li se vor completa veniturile prin punctele de sprijin care vor constitui puncte suplimentare doar pentru persoanele încadrate în grad de handicap”, a conchis ministrul Muncii.
890.702 de persoane sunt încadrate cu probleme de handicap în țara noastră, începând cu vârsta de 16 ani. Printre ele 9.282 au handicap ușor, 90.277 au handicap mediu, 413.205 au handicap accentuat și 377.988 au handicap grav.
Dintr-un număr de 416.747 de adulți cu handicap cu vârsta între 16-66 ani, doar 47.466 persoane au statut de salariat, transmite site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Vezi și: Ce tipuri de pensii se transformă automat și ce condiții trebuie să îndeplinești!