- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensionarii din România, în alertă! Procedura „secretă” pentru obținerea adeverinței de pensie, dacă firma unde ai lucrat s-a închis

04 Sep, 08:37 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ce se întâmplă cu firmele care s-au închis, dar la care au lucrat pensionarii? Există o procedură „secretă” pentru rezolvare.
Pensionarii din România, în alertă! Procedura „secretă” pentru obținerea adeverinței de pensie, dacă firma unde ai lucrat s-a închis

Mii de pensionari vor primi aceeași pensie, iar mulți dintre ei sunt nemulțumiți de modul în care Casa de Pensii a efectuat recalcularea și intenționează să conteste deciziile, potrivit capital.ro.

O parte dintre pensionari trebuie să obțină adeverințe de la firmele la care au lucrat pentru a-și dovedi anii de cotizație. Ei bine, multe dintre aceste companii au dispărut, după revoluția din 1989 și este complicat să obțină această adeverință.

Te-ar putea interesa și: Peste 60.000 de pensionari NU pot rezolva problemele la CNPP. Daniel Baciu: „Au fost trimise către toți”

foto: pensionari

Pensionarii din România, în alertă! Procedura „secretă” pentru obținerea adeverinței de pensie, dacă firma unde ai lucrat s-a închis

Există, totuși, o soluție. Arhivele companiilor au fost păstrate, iar pensionarii le pot accesa pentru a obține informațiile de care au nevoie. Însă, procedura este complicată și costisitoare, mai ales pentru seniorii care au venituri mai mici.

„Persoanele care doresc să li se elibereze adeverințe privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare trebuie să se adreseze, conform legii, operatorului economic autorizat prestator de servicii arhivistice sau structurilor teritoriale ale Arhivelor Naționale ale României, care au în păstrare arhiva entităților angajatoare (întreprinderi de stat – anterior anului 1990, societăți, regii, companii) desființate”, potrivit unui comunicat de la Arhivele Naționale.

Eistă în Arhivele Naționale, pe site, secțiunea „Servicii publice”, unde cetățenii pot obține informații despre:

  • numele angajatorilor
  • eventualele denumiri anterioare
  • localitatea în care și-au desfășurat activitatea
  • datele de contact ale firmei de arhivare care a preluat documentele
  • perioadele de activitate

„Această evidență se actualizează de Arhivele Naționale ale României, în baza notificărilor primite de la operatorii economici, care au astfel obligații de informare în conformitate cu prevederile Legii arhivelor naționale nr.16/1996, republicată.

Informațiile relevante identificate de structura teritorială sunt puse la dispoziția cetățenilor interesați”, mai menționează Arhivele Naționale.

Această procedură este costisitoare. Seniorii vor trebui să scoată din buzunare 2.800 de lei, fără tva, pentru a primi toate adeverințele de care au nevoie, potrivit Blocului Național Sindical (BNS).

Au fost efectuate inspecții neanunțate la sediile

  • PIAFER și ale companiilor Arhivatorul CBMS SRL
  • Danielle Digital SRL
  • Viltehnica SRL
  • Stefadina Comserv SRL
  • Uberum SRL, SDA – Servicii De Depozitare Și Arhivare SRL
  • Global Archive Management SRL

Momentan, nu au fost făcute comentarii cu privire la tariferele arhivistice sau despre alte lucruri observate în urma investigației.

Mai mult, de la 25 iulie 2024, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 237/2024, Arhiele Naționale trebuie să consulte operatorii economici autorizați în domeniul serviciilor arhivistice atunci când stabilește limitele maxime ale tarifelor pentru aceste servicii.

Pentru stabilirea tarifelor serviciilor arhivistice s-a realizat o Comisie. Pe 29 august 2024 au început consultările cu reprezentanții legali ai firmelor de arhivare.

Te-ar putea interesa și: Pensionarii află ce bani primesc la pensie după mărirea pragului de impozitare în 2024. Anunț oficial