La data de 31 martie 2025, plafonarea prețului la energie electrică urmează să se termine, astfel că o nouă schemă de ajutor pentru plata facturilor poate fi oferită pensionarilor cu pensii mici și oamenilor nevoiași.
Neimpunerea unui nou plafon ar putea să ducă la o creștere masivă a prețurilor, astfel că multe familii ar fi în incapacitatea de a-și plăti facturile. Prin urmare, în locul plafonării, ministerul energiei caută o soluție prin care să se ofere ajutor oamenilor care au nevoie.
În primul rând, ideea vehiculată chiar de ministrul energiei este legată de menținerea plafonării și după data de 31 martie 2025, deoarece prețurile vor crește masiv în caz contrar.
„Pentru că vedem astăzi o piaţă europeană nefuncţională, nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea şi după 31 martie 2025”, a declarat Sebastian Burduja într-un interviu pentru Ziarul Unirea.
Citește și : Ianuarie 2025 aduce bani în plus pentru pensionari. Marius Budăi anunță cine sunt norocoșii
În al doilea rând, celălalt scenariu vorbește despre un stimul financiar acordat pensionarilor cu venituri mici pentru curent. Această sumă de bani va fi oferită de stat pentru compensarea facturilor și unul dintre cele mai posibile scenarii este ca aceasta să fie oferită pensionarilor care obțin o pensie de maxim 2.000 de lei.
Pragul de 2.000 de lei este folosit și pentru acordarea vouchereleor de alimente și a fost, în trecut, pragul până la care nu a fost impozitată pensia, acesta urcând însă la 3.000 de lei
”După cum am spus, avem pregătit un comitet interministerial compus din experţi, inclusiv din mediul academic, care vor pregăti soluţia legislativă nouă până la 31 decembrie 2024.
Citește și : Decisiva pentru românii care plătesc facturi la energie. Sebastian Burduja confirmă marea veste pentru 31 martie 2025
Luăm în calcul un mecanism de protejare a oamenilor cu venituri reduse şi pentru care costurile cu energia pot avea o pondere mare în totalul costurilor gospodăriei.
Avem în vedere că, pentru consumatorii casnici, furnizarea energiei electrice şi termice să devină obligaţie de serviciu public, cu toate mecanismele administrative de subvenţionare. Prioritatea este definirea clară a criteriilor de eligibilitate pentru consumatorii vulnerabili.
În scenariile de lucru luăm în calcul venituri sub un anumit prag, familii numeroase, persoane care utilizează aparate medicale”, a precizat Burduja.