Pensionarii vor primi banii în luna decembrie, conform anunțului făcut de Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, deoarece sumele pentru plata pensiilor sunt în buget.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a spus că fondurile necesare plății pensiilor din 2024 sunt prevăzute deja în bugetul național, dar și că suma de 1,6 miliarde de lei, aprobată deja de Guvern, va fi transferată de la bugetul de stat către bugetul de pensii.
Suma de 1,6 miliarde de lei provine din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului. Simona Bucura Oprescu a precizat că aceasta se încadrează în prevederile bugetare aprobate prin Legea nr. 421/2023 pentru bugetul de stat și Legea nr. 422/2023 pentru bugetul asigurărilor sociale de stat.
Citește și : Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
„Banii pentru plata pensiilor pentru tot anul în curs au fost alocaţi încă de la adoptarea bugetului pentru 2024, respectiv în decembrie 2023! La şedinţa de Guvern de astăzi s-a aprobat o operaţiune normală de completare a Bugetului de pensii cu sume de la Bugetul de stat. Astfel de operaţiuni au loc în fiecare an. Guvernul a transferat suma de 1,6 miliarde de lei pentru această destinaţie”, se spune într-o informare de presă a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Tot zilele acestea, Ministerul Muncii a anunțat că Valoarea Punctului de referință se va majora, de la începutul anului următor, de la 81 la 91 de lei, creșterea fiind una de 12,1%. În plus, pensionarii care beneficiază de pensia minimă garantată vor primi cu 10,4% în plus, deci vor avea un venit de 1.415 de lei începând cu 1 ianuarie 2025.
Citește și : ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
Potrivit articolului 84 din Legea 360/2023, începând cu anul următor intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2025), valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.