Simona Bucura Oprescu anunță că vor fi și români care se vor bucura de o majorare cu 80% la pensii. Oficialul a declarat miercuri că, pe noua lege a pensiilor, un român care a muncit pe salariul minim pe economie, 35 de ani, va avea o creştere de peste 80% a pensiei, de la 1281 de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, undeva la 1900 de lei. Banii vor fi mai mulți față de ai altor români datorită punctelor de stabilitate.
„Diferenţa o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici, vom avea o creştere semnificativă”, a spus ministrul Muncii, în emisiunea România Politică de la Prima News, despre acei români care pot să primească o pensie mărită, pe noua lege a pensiilor, cu până la 80%.
Simona Bucura Oprescu a explicat că, ”dacă vom avea un român care a muncit pe salariul minim pe economie, un număr de 35 de ani, vom constata că acesta va avea o creştere de peste 80% a pensiei, de la 1281 de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, la o pensie undeva la 1900 de lei, datorită punctelor de stabilitate”.
Poți citi pe această temă și: Ultima schimbare la Casa de Pensii: Documentul OBLIGATORIU pentru o pensie mai mare în România 2024
„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte improtant ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a mai afirmat Simona Bucura Oprescu.
Legea pensiilor – Ce sunt punctele de stabilitate
Pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de cotizare contributivă, se vor acorda puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate, astfel:
0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani
0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani
1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani
Ai mai putea citi: Vestea momentului pentru românii care au lucrat în grupele I sau II de muncă. Budăi: „Sunt trei beneficii care decurg din această lege”