Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) urmează să verifice pepenele românesc, începând de luni, 8 iulie 2024, în cadrul unor acţiuni de control pentru determinarea reziduurilor de pesticide la legumele şi fructele proaspete de sezon. Scopul este asigurarea că se respectă toate prevederile legale în domeniu, după cum a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), conform informațiilor transmise de Economedia.
Prin urmare, până în 31 august în acest an, numărul de probe care vor fi verificate va fi suplimentat cu 102, ajungându-se la un total de 186 probe de pepene prelevate.
„Ulterior acţiunii “Cireaşa şi Căpşuna” desfăşurată în perioada 30 mai – 5 iulie, ANF va demara o nouă operaţiune de control tematic numită “Pepenele românesc”, care se va derula în perioada 8 iulie – 31 august. Numărul de probe prelevate prin Programul Naţional de Monitorizare (84 de probe) va fi suplimentat cu 102, ajungându-se la un total de 186 probe de pepeni prelevate, iar eşantioanele vor fi colectate atât din pieţele bucureştene, cât şi din fiecare reşedinţă de judeţ, în vederea analizării acestora”, a transmis MADR într-un comunicat de presă.
Ai mai putea fi interesat și de: Cum poți să-ți dai seama dacă un pepene este copt. Trucul care te va ajuta să alegi cel mai dulce fruct
Pe de altă parte, ANF, în cadrul Programului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe şi legume pentru anul 2024, a suplimentat cu 42% probele de legume şi fructe din producţia românească ce vor fi verificate în perioada 20 mai – 31 august, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023.
Mai mult de atât, pe lângă această suplimentare, ANF a planificat mai multe controale tematice la fructele de sezon, în special la pepene, care urmăresc respectarea legislaţiei aflate în vigoare şi sancţionarea abaterilor.
MADR a anunțat că va parcurge toate demersurile necesare pentru aprovizionarea cetățenilor cu o gamă variată de legume şi fructe de sezon, care să corespundă atât din punct de vedere al calităţii şi conformităţii cu standardele de comercializare, cât şi din punct de vedere al nivelurilor maxime admise de reziduuri de pesticide.
Vezi mai multe știri: Afacerea care face furori în România. Restaurantele fără bucătari fac un profit uriaș: produse de peste 400.000 de euro au fost vândute doar într-o lună