Delicioşii pepeni din soiurile Top Gun și Mirsini pot fi culeşi de timişoreni fără ca aceştia să fie nevoiţi să se deplaseze în afara oraşului. Fructele au fost cultivate pe o parcelă care aparţine Universității de Științele Vieții.
Inițiativa a luat naștere anul trecut, când Cornel Crețu, cultivator de pepeni din localitatea Gottlob, a propus Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara un parteneriat pentru cultivarea pepenilor pe un teren aflat în proprietatea instituției.
Ideea a fost să se dezvolte o cultură locală de pepeni care să servească atât scopurilor de cercetare, cât și consumului public, astfel încât producătorul să nu mai fie nevoit să transporte recolta peste 50 de kilometri, din câmp la piață.
Un prieten i-a indicat parcela care aparţinea Universităţii şi pe care o vedea din mașină, iar producătorul a decis să se adreseze conducerii instituţiei de învăţământ.
„Le-am propus ideea mea, ei au analizat-o și au acceptat-o. Și așa am ajuns să am lubeniță aici. În maximum 3 săptămâni, doritorii își vor putea culege singuri lubenița din câmp. Cei care vor veni aici să-și culeagă lubeniță, trebuie să știe un lucru. Soiurile care le avem sunt două soiuri foarte bune, soiuri de top, Top Gun și Mirsini”, a declarat Cornel Crețu pentru Știrile TVR Timișoara.
Cultivatorul spune că, în primele săptămâni de recoltare, va asista clienții pentru a evita deteriorarea plantelor. Ulterior, începând cu jumătatea lunii august, iubitorii de pepeni vor putea intra singuri pe plantație să-și aleagă fructele.
Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, a fost mai mult decât încântat de propunerea fermierului.
Citeste si Pepeni de Dăbuleni comandați online și primiți direct la ușă. Care este comanda minimă
„Partea de genetică a fost adusă de acest producător. Universitatea noastră, cu studenții și profesorii de specialitate din zona Horticulturii, au făcut ceea ce înseamnă zona de analize, partea de tehnologie, cred că și de degustare”, a declarat rectorul pentru sursa menţionată anterior.