- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pericol imediat pentru România! Ciclonul și viiturile amenință să distrugă digurile. Apa poate inunda Autostrada A2!

25 Sep, 21:35 • Bugiu ⁠Ana Maria
Pericol pentru România! Un nou ciclon se apropie de România și se suprapune cu viituri pe Dunăre, ridicând semne de alarmă în rândul autorităților din cauza digurilor slăbite.
Pericol imediat pentru România! Ciclonul și viiturile amenință să distrugă digurile. Apa poate inunda Autostrada A2!

Un nou ciclon, furtuna Ashley, se apropie de România, suprapunându-se cu o viitură pe Dunăre. Autoritățile sunt în alertă, deoarece digurile slăbite de inundații anterioare ar putea ceda, punând în pericol localități și autostrada A2, potrivit Antena 3 CNN.

Specialiștii de la Apele Române avertizează că, în cazul unor debite de peste 15.000 m³/s, digul de la Borcea va ceda, iar viitura, care se așteaptă să ajungă pe 1 octombrie cu un debit de 8.000 m³/s, va crea probleme și în județele Teleorman, Giurgiu și Dolj.

Te-ar mai putea interesa și: Viiturile fac prăpăd în România. Cod galben şi portocaliu de inundaţii în jumătate de ţară

foto: viiituri

Pericol imediat pentru România! Ciclonul și viiturile amenință să distrugă digurile. Apa poate inunda Autostrada A2!

Mircea Ferechet, Ministrul Mediului, a menționat că vor fi avertizări de cod portocaliu și de cod roșu.

„Putem înregistra viituri importante mai ales în bazinul hidrografic Jiu, în bazinul hidrografic Olt și în bazinul hidrografic Argeș-Vedea, care vor aduce un aport suplimentar Dunării.

Monitorizăm cu atenție. Este legat de riscul crescut de inundații pe râurile mici din cele trei bazine hidrografice pe care le-am menționat mai devreme, unde cel mai probabil vom avea avertizări de cod portocaliu sau chiar de cod roşu”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Situația digurilor de apărare de pe cursul Dunării este critică, mai ales în județele Giurgiu și Teleorman. Digul din Giurgiu, care protejează localitatea Prund, a fost afectat de viezuri, iar cel din Islaz are două găuri.

Lipsa de investiții a dus la slăbirea digurilor, în special pe brațul Borcea, care nu poate face față unor debite de peste 15.000 m³/s. Directorul de la Apele Române, Sorin Rândașu, avertizează că, dacă digul cedează, autostrada A2 ar putea fi inundată, similar cu nivelurile din 2006.

„Situația este delicată, mai ales că sunt anumite diguri de apărare de pe cursul Dunării care sunt slăbite. În Giurgiu, digul care protejează localitatea Prund a fost ros de viezuri, iar digul care apără localitatea Islaz din Teleorman are două găuri.

Lipsa de investiții și-a spus cuvântul și pe brațul Borcea, acolo unde digul nu poate face față unor debite de peste 15.000m³/s 

Apa are 18 la nivelul ăsta scăzut, când va veni la 8000-9000, va acoperi sacii. Dar dacă acel dig cedează s-ar putea să avem o surpriză. Adică autostrada A2 s-ar putea să fie sub apă la nivelele din 2006.

La Islaz, acolo am prezentat, domnului ministru, faptul că la 13.500m³/s dacă ar fi fost prognozați și înregistrat, ar fi trebuit să ne retragem linia de apărare și să protejăm localitatea Islaz”, a spus Sorin Rândaşu, director Situații de Urgenţă Apele Române.

Și la Bistreț sunt probleme, acolo unde malurile de pământ pot fi distruse de râurile agitate.

„Toată comuna a fost dezastru catastrofal”, spune un localnic.

„A fost dezastru, a fost apa mare peste tot, a intrat și prin școală peste drum”, mai confirmă un alt localnic.

Un raport recent al Curții de Conturi a scos la iveală că aproximativ jumătate dintre digurile și barajele din România funcționează fără autorizație de siguranță, ceea ce ridică semne de întrebare privind capacitatea de apărare împotriva inundațiilor.

În contextul acestor deficiențe, meteorologii au emis avertizări de Cod Roșu, Galben și Portocaliu pentru mai multe țări europene, inclusiv Germania, Elveția, Portugalia, Franța, Belgia, Luxemburg și nordul Italiei, unde se așteaptă precipitații abundente și vijelii puternice.

În Germania, de exemplu, precipitațiile ar putea depăși 60 l/m² și chiar ajunge la 100 l/m², cu vânturi care vor atinge intensități alarmante. În Elveția, se prevăd ninsori la altitudini mari, iar în nordul Italiei se estimează rafale de vânt de peste 90-120 km/h. În Franța, Belgia și Luxemburg a fost emis un Cod Galben.

În România, sepreconizează ca masa de aer polar să ajungă în acest weekend, iar în anumite zone precipitațiile ar putea depăși 100 l/m². De asemenea, unda de viitură pe sectorul românesc al Dunării este așteptată să se producă pe 1 octombrie, cu un debit estimat de 8.000 m³/s, rezultatul unei reduceri semnificative a debitului maxim și a volumului undei.

„Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt, astăzi, la valoarea de 6.600 mc/s (aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie, 3.800 mc/s) vor fi în creştere, ajungând până la valoarea maximă de 8.000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo.

De aceea, atenuarea este mai mare faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură)”, se arată în informare.

Hidrologii din cele șapte Administrații Bazinale de Apă din România monitorizează constant nivelurile Dunării pentru a actualiza prognozele și a emite avertizări hidrologice, dacă este necesar.

Aceștia au informat deținătorii de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, să verifice sub-traversările la diguri și starea de funcționare a stațiilor de pompare.

„Hidrologii de la nivelul celor şapte Administraţii Bazinale de Apă – Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Române Buzău – Ialomiţa, Apele Române Prut – Bârlad şi Apele Romane Dobrogea – Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea reactualizării prognozelor şi după caz a emiterii unor noi avertizări/atenţionări hidrologice.

Au fost informaţi deţinătorii de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare pentru a verifica sub-traversările la diguri, precum şi stadiul de funcţionare a staţiilor de pompare”, notează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și: Raed Arafat, anunț pentru toți românii! Ce trebuie să conțină bagajul de urgență, în caz de evacuare din cauza viiturilor