Autoritățile trag un semnal de alarmă. Apa furnizată în comuna Rimetea, una dintre cele mai vizitate destinații turistice din Ardeal, este contaminată cu nitriți și nitrați, informează antena3.ro.
Apa furnizată în comuna Rimetea nu este conformă pentru băut. Autoritățile trag un semnal de alarmă: au fost înregistrate valori depășite de nitriți și nitrați.
În ciuda faptului că există o instalație nouă și modernă pentru furnizarea apei, aflată în proprietatea comunei, aceasta nu este autorizată. Directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat din acest punct de vedere că au fost aplicate sancțiuni. El transmite că pe raza comunei funcționează mai multe unități de alimentare publică unde este livrată apă neconformă, chiar și pensiuni.
„Deşi există infrastructura necesară, aceasta nu este folosită în mod corespunzător de către autorităţile locale. Colegii mei au prelevat probe, iar acestea nu sunt conforme. Au fost aplicate chiar şi sancţiuni.
Pe raza comunei funcţionează mai multe unităţi de alimentaţie publică, chiar pensiuni, unde este livrată apă neconformă”, a declarat directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.
Directorul DSP a informat că, pe termen scurt, consumul apei din zona celebră din Ardeal nu pune în pericol sănătatea. Cu toate acestea, pe termen lung, poate duce la apariția unor boli, chiar și oncologice. Alexandru Sinea a atras atenția că ar trebui luate mai multe măsuri de către primărie în comuna Rimetea.
„Aici, la Rimetea, atragem atenţia că ar trebui luate nişte măsuri de către primărie”, a mai afirmat şeful DSP Alba.
Alexandru Sinea a informat că sistemul operat de administrația locală din Rimetea nu are autorizație sanitară de funcționare din partea DSP. El a menționat că sunt anumite proceduri care ar trebui să existe, precum tratarea cu clor după anumite standarde, dar mai ales, să fie realizat un audit de apă. Aproximativ 100.000 de turiști vizitează Rimetea, în zona în care funcționează peste 50 de pensiuni.
Citește și despre: Trei județe din Ardeal și un singur proiect comun! Se construiesc 227 de kilometri de piste de biciclete. Imagini din proiectul „Velo Apuseni”