- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pericol pe litoral! Apa mării este contaminată cu o bacterie periculoasă, în două stațiuni

02 Aug, 16:41 • Preda Silvia
Este alertă pe litoralul românesc după ce au fost înregistrate concentrații mari de bacterii în apa mării, din două stațiuni frecventate de turiști.
Pericol pe litoral! Apa mării este contaminată cu o bacterie periculoasă, în două stațiuni

Pericol pe litoral! Probele de apă de mare prelevate din două stațiuni frecventate de turiști conțin bacterii, transmite DSP Constanța.

Direcţia de Sănătate Publică Constanţa anunţă că probele de apă de mare prelevate din zona plajelor neamenajate din localităţile Vadu şi Corbu conţin cantităţi mari de E.coli şi recomandă evitarea îmbăierii până la normalizarea situaţiei.

Alertă pe litoral! Evitaţi îmbăierea în zonele de plajă Vadu și Corbu!

Citește și: Suma colosală cu care se vinde o porție de hamsii la o autoservire din Mamaia! Românii sunt revoltați de scumpirile de pe litoral

În zona plajelor neamenajate din localităţile Vadu şi Corbu din judeţul Constanţa, probele de apă de mare sunt neconforme, conţinând o cantitate peste limitele admise de bacterii coliforme (Escherichia Coli).

Având în vedere această situaţie, recomandăm evitarea îmbăierii în zonele de plajă din dreptul celor două localităţi, până la normalizarea situaţiei”, a anunţat DSP Constanţa.

Direcţia de Sănătate Publică Constanţa va face probe de control care vor fi comunicate publicului.

Instituţia precizează că această situaţie nu afectează celelalte zone de îmbăiere aflate în staţiunile de pe litoralul Mării Negre, care sunt conforme şi nu prezintă pericol pentru sănătate.

E.coli în apa Mării Negre. Recomandări pentru populație

bacterie pe litoral

INSP vine şi cu o serie de recomandări pentru populaţie pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate acestor concentraţii crescute de E.coli în apa de mare:

– Evitarea ingestiei apei şi a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi

– Îmbăierea doar în zonele amenajate şi monitorizate unde se afişează calitatea apei de îmbăiere. Este indicat să facă duş după îmbăiere

– Utilizarea corectă a grupurilor sanitare şi spălatul pe mâini după folosire

– Respectarea normelor generale de igienă

– Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată şi de către producător /distribuitor.

𝐈𝐧𝐟𝐞𝐜ţ𝐢𝐚 𝐜𝐮 𝐄𝐬𝐜𝐡𝐞𝐫𝐢𝐜𝐡𝐢𝐚 𝐜𝐨𝐥𝐢 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐫𝐚𝐯𝐚𝐠𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢

Nimeni nu a uitat cazul copiilor de la Argeş iar 𝐚𝐜𝐮𝐦 𝐩𝐞 𝐥𝐢𝐭𝐨𝐫𝐚𝐥 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 î𝐧𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐮𝐫𝐢 𝐜𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐜𝐭𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐜𝐡𝐢𝐚𝐫 ș𝐢 î𝐧 𝐚𝐩𝐚 𝐦ă𝐫𝐢𝐢 (𝐝𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐟𝐚ță 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐬𝐞).

𝐌𝐢𝐜 𝐠𝐡𝐢𝐝 𝐝𝐞 𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐞ț𝐮𝐢𝐫𝐞. Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:

𝟏. 𝐏𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧ț𝐢𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧ă 𝐬𝐨𝐥𝐮ț𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐞𝐯𝐢𝐭𝐚 𝐨 î𝐦𝐛𝐨𝐥𝐧ă𝐯𝐢𝐫𝐞.
𝟐. 𝐍𝐮 𝐯ă 𝐬𝐜ă𝐥𝐝𝐚ț𝐢 î𝐧 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞 ș𝐢 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚ț𝐢 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐮𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐠𝐢𝐞𝐧ă.
𝟑. 𝐑𝐢𝐬𝐜 𝐜𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮𝐭 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜ţ𝐢𝐞 şi de evoluţie severă au copiii şi vărstnicii, gravidele precum şi cei imunodeficienţi sau boli cronice
4. Suspiciunea de infecţie este legată de apariţia următoarelor semne şi simptome: crampe şi dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), diaree severă, apoasă la început, ce poate deveni sangvinolentă (în funcţie de tulpina patogenă), grețuri, vărsături, febra poate fi mică sau absentă.
𝟓.𝐒𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐜𝐢𝐞𝐧ț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐟𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐫𝐚𝐩𝐢𝐝.
6. Principalele manifestări ale bolii sunt cele digestive: scaunele moi, apoase, numeroase, chiar până la 20 scaune/zi, greaţa şi vărsăturile, dureri abdominale difuze (frecvent sub formă de crampe),
7. Manifestările extra-digestive sunt adesea febra şi frisonul, cefaleea, semne de deshidratare – sete, uscăciunea mucoasei bucale, scăderea tensiunii arteriale, amețeli şi, nu în ultimul rând, alterarea stării generale.
𝟖. 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐚𝐫𝐦ă 𝐜𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐮𝐧 𝐢𝐦𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐚 𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥 sunt febră cu valori ridicate, slăbiciune, astenie, confuzie, paloare generalizată, reducerea diurezei (micțiuni rare, reduse cantitativ, cu urină concentrată, închisă la culoare) eventual hematurie, hematoame ce pot semnala apariția unor complicații renale sau hematologice.
𝟗 !!! 𝐍𝐮 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐢𝐳𝐚ț𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐚 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜 𝐝𝐚𝐜ă:
a) pacientul prezintă diaree explozivă, cu sânge sau care trenează peste 48 de ore, dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), cu alterarea stării generale (astenie, amețeli, iritabilitate, confuzie, micțiuni rare, reduse cantitativ, cu urină concentrată, închisă la culoare, eventual hematurie sau hematom, paloare).
b) pacientul se încadrează în grupele la risc: cei foarte tineri sau foarte vârstnici, cei cu status imun compromis.
𝟏𝟎. 𝐓𝐫𝐚𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬ă î𝐧𝐜𝐞𝐚𝐩ă 𝐢𝐦𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭. Cel mai mare pericol este deshidratarea de peste 10%, în urma diareilor severe, care impune tratamentul în spital. La copii semnele se instalează repede.

!!! 𝐍𝐮 𝐮𝐢𝐭𝐚ţ𝐢 ş𝐢 𝐧𝐮 𝐧𝐞𝐠𝐥𝐢𝐣𝐚ţ𝐢 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝ă𝐫𝐢.Tulpinile virulente, în mod particular E. coli 0157:H7 ce produce toxina Shiga, inclusă printre agenţii bioterorişti, pot distruge şi hematiile şi rinichii, generând forme grave enterohemoragice de gastroenterite cu deshidratare severă, sindrom hemolitic-uremic cu insuficinţă renală rebelă la măsurile de terapie intensivă şi chiar deces.

Singura măsură eficientă de prevenție este educația pentru sănătate. 𝐋𝐮𝐜𝐫𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐞 𝐩𝐨𝐭 î𝐦𝐛𝐮𝐧ă𝐭ăț𝐢 𝐝𝐚𝐜ă 𝐩𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐯𝐚 𝐚𝐝𝐨𝐩𝐭𝐚 𝐥𝐞𝐠𝐞𝐚 𝐦𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐚𝐫𝐞𝐚 î𝐧 ș𝐜𝐨𝐥𝐢 ş𝐢 𝐠𝐫ă𝐝𝐢𝐧𝐢ț𝐞 𝐚 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚ț𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬ă𝐧ă𝐭𝐚𝐭𝐞. Sper să susțineți și acest demers”, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Cât costă un sejur de 8 zile pe litoralul românesc în 2024. Un banal mic la Mamaia costă mai mult ca două călătorii cu metroul