- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pericol pe litoral! Plajele din România unde mai multe persoane și-au pierdut viața. Avertismentul salvamarilor la începutul sezonului estival

03 Jun, 09:12 • Fundeanu Madalina
Iată care sunt cele mai periculoase plaje de pe litoral. Salvamarii trag un semnal de alarmă.
Pericol pe litoral! Plajele din România unde mai multe persoane și-au pierdut viața. Avertismentul salvamarilor la începutul sezonului estival

Este începutul sezonului estival, iar salvamarii au realizat harta punctelor negre de pe litoral, mai exact cele mai periculoase locuri unde o mulțime de turişti și-au pierdut viața. În acest sens, salvamarii au lansat un avertisment, din dorința că numărul tragediilor din vacanţă nu va mai fi atât de mare, conform Newsweek.ro.

Cele mai periculoase plaje de pe litoral. Salvamarii trag un semnal de alarmă

În primele zile de vară turiștii au luat cu asalt litoralul. Au fost 35 de grade Celsius în termometre, iar programul zilei al oamenilor a fost simplu: baie în mare, bronz pe şezlong, şi de la capăt.

Treebuie, totuși, ca distracţia la mare să fie însoțită și de reguli, pentru a nu deveni un pericol. În aceste zile, o turistă a fost reanimată pe plaja de la Mamaia după ce era să se înece în valurile agitate ale mării.

„Să se respecte indicaţiile salvamarului, să nu se depăşească geamandurile înot, să respecte semnificaţia steagurilor înălţate de salvamari”, a spus Gelu Vătămănescu, şeful salvamarilor Eforie, potrivit Observator.

Ai mai putea fi interesat de: Câți bani a cheltuit un român pentru un șezlong la Mamaia? Peste 30.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend de vară

pericol pe litoral
pericol pe litoral

Steagul galben cu roşu semnifică că zona este supravegheată de salvamari. Cel galben înseamnă că au voie în apă doar înotătorii experimentaţi, iar cel roşu înseamnă că scăldatul este complet interzis. De la nord la sud, litoralul este plin de plaje primejdioase.

Turiștii trebuie să știe că acei curenţi puternici se formează şi aproape de mal, iar în larg se formează alte pericole.

Cele mai periculoase zone pentru înotul în mare sunt cele din apropierea digurilor, în special în Mangalia, Costineşti, Mamaia şi Constanţa. În aceste zone apar cel mai des curenții rip, curenţi foarte periculoși, Și cei mai buni înotători trebuie să aibă mare grijă.

Curenții se formează de obicei, în apropierea ţărmului. Îi putem recunoaște mai ușor datorită acelei spume albe pe care o produc și pe care cu toţii o vedem în anumite zone de la mare. Astfel, ne putem da seama când nu este cazul să ne aventurăm în valurile mării.

În total, datele arată că 18 turişti au murit anul trecut, iar 43 au fost salvaţi în extremis din valuri în 2023, în timul sezonului estival.

În luna august, o serie de imagini tragice au impresionat toată țara: turiştii de pe plaja din Mamaia au format un lanţ uman ca să scoată din marea învolburată salvamarii care încercau din răsputeri să scoată din valuri mai mulţi înotători imprudenţi. Trei dintre ei și-au pierdut viața.

Vezi și alte știri: Stațiunea din România care are cea mai curată apă de pe litoral! Cât costă o singură noapte de cazare în 2024