Pericolele uriașe la care suntem supuși din cauza petardelor. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog din Sibiu, explică că atât adulții, cât și copiii pot fi serios afectați de pocnitori.
Comparativ cu acum zece ani, numărul cazurilor de traumatisme oculare a crescut dramatic din cauza artificiilor și petardelor. Pericolul e uriaș fiindcă mulți români nu țin deloc cont de avertismentele venite din partea specialiștilor.
„Un copil de 7 ani a venit pur şi simplu cu un ochi perforat de o petardă, avea o gaură în mijlocul ochiului. Am făcut ecografie, am suturat plaga, am încercat de mai multe ori şi cu sprijinul altor colegi, dar a mers foarte rău şi avea dureri. Am decis împreună cu părinţii copilului că nu se mai putea salva şi să îl îndepărtăm. Când am încercat să îndepărtez ochiul, avea o bucată de plastic de 8-10 milimetri în interior, care nu s-a văzut la ecografie, mai ales că ochiul era plin de sânge. Deci sunt traumatisme foarte grave şi trebuie avută multă grijă! Cel mai grav accident pe care l-am văzut a fost în cazul unui ajutor de mecanic auto. Tânărul şi cel la care lucra s-au gândit să umple nişte cauciucuri cu o substanţă inflamabilă, cu gândul că le vor aprinde de sărbători. Al doilea cauciuc a explodat în timp ce îl umpleau, iar tânărul a suferit răni grave la ambii ochi. Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”, a declarat prof. univ. dr. Adriana Stănilă, potrivit RTV.
Pericolele uriașe la care suntem supuși din cauza petardelor. Din nefericire, în astfel de cazuri grave medicii nu prea au ce să facă pentru pacienți. Specialiștii spun că, atunci când suferă un traumatism ocular, victima ar trebui să nu traumatizeze globul ocular prin frecarea ochiului.
Dacă trumatismul ocular a fost provocat de o pocnitorare victima are nevoie să i se aplice local un anestezic ușor pentru calmarea durerii, iar apoi să se deplaseze urgent la un spital pentru a fi consultată de medici.