A venit vara, iar fructele și legumele sunt la mare căutare. Din păcate însă, mulți români nu știu cât de periculoase sunt alimentele, mai ales cele pline de pesticide. Specialiștii trag un semnal de alarmă în cazul roșiilor ţuguiate. Cum ajung tomatele să aibă o astfel de formă şi la ce trebuie să fie atenţi consumatorii.
Roşiile sunt printre cele mai populare legume în România. De foarte multe ori, clienţii aleg să cumpere roşiile ţuguiate, pentru că au un gust mai bun şi le creează impresia de produs autohton. Dar, specialiștii au lansat un avertisment în cazul roșiilor ţuguiate, pentru că ar putea să devină un pericol pentru sănătate.
„În cantităţi foarte mari pot provoca iritaţii ale esofagului, prin ingerare, poate şi probleme la stomac, dar în acelaşi timp, foarte multe dintre ele sunt responsabile şi pentru boli de natură neurodegenerativă, mai ales cele care conţin, în special, metale grele”, a declarat profesorul universitar doctor Vasile Stoleru, rector USV Iaşi,
Tomatele au această formă în urma unor hormoni chimici de sinteză care au fost utilizați la cultivarea lor. Consumul într-o cantitate mare poate provoca probleme de sănătate, precum iritații ale esofagului sau la stomac.
Ai mai putea citi: Pericol major pentru consumatorii de lactate! Nu consumați de la aceste 3 firme celebre!
Specialiştii afirmă că, în extra sezon, roşiile cu ţugui, preferate de cei mai mulţi români, sunt de fapt tratate chimic cu stimulenţi de creştere.
Semnalul de alarmă a fost tras de un inginer agronom, potrivit căruia mucronul, adică moţul pronunţat, este chiar o consecinţă a stimulenţilor – de fecundare, de polenizare şi de măturare a fructelor – folosiţi de producători.
„Prekos este singurul hibrid care se vinde în România şi are uşor această caracteristică de mucron, dar nu pronunţată, ce este dată de o genă care transmite această caracteristică. Sunt puţine creaţii comerciale care au genetic această caracteristică. În rest, această caracteristică este declanşată de simulentii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca căruia se ascund comercianţii, manifestă foarte puţin vizibil acest aşa numit moţ, care este prezent la foarte puţine fructe ce aparţin soiului Prekos”, a explicat inginerul Costel Vânătoru de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău.