Conducerea sub influența substanțelor este o infracțiune gravă și se pedepsește ca atare. Șoferii își pot pierde permisul dacă fac acest lucru. În cazul în care refuzi proba biologică, vei avea probleme și mai mari.

În timpul unei verificări rutiere, șoferilor li se poate solicita să efectueze un test pentru a stabili dacă au consumat substanțe interzise.

Dacă rezultatul testului este pozitiv sau există suspiciuni cu privire la validitatea acestuia, polițiștii au dreptul de a solicita prelevarea unei probe de sânge pentru a determina cu exactitate dacă șoferul a consumat substanțe interzise și în ce cantitate.

În cât timp iese alcoolul din sânge

Timpul necesar pentru eliminarea alcoolului din organism depinde mai mulți factori. Acest lucru înseamnă că nu poate fi stabilit un interval exact în care substanța dispare complet din sânge.

Totuși, există câțiva indicatori pentru a te ghida, cum ar fi:

  • Vârsta – un corp mai tânăr poate metaboliza băutura mai rapid
  • Greutatea – substanța se distribuie mai rapid în corpul unei persoane cu greutate mai mare
  • Consumul de alimente – consumul de alimente poate accelera absorbția substanței
  • Medicația – unele medicamente pot intensifica efectele
  • Ritmul de consum – consumul rapid poate încetini distribuirea în corp

Ai mai putea fi interesat și de: Legea 2 Mai a fost promulgată de Iohannis. Șoferii prinși cu droguri rămân fără permis până la 10 ani

alcool la volan
alcool la volan

România nu tolerează deloc consumul de alcool. Așadar, chiar dacă rezultatul înregistrat în aparat este de 0,01, acesta este considerat o contravenție.

În acest caz, se va aplica o amendă usturătoare și se va suspenda, de asemenea, dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

„În România este toleranță zero la alcool. Deci și dacă iese în aparat 0,01, este considerat contravenție, primești amendă și ți se suspendă dreptul de a conduce pentru 90 de zile.

Bineînțeles că ai posibilitatea de a solicita mostre biologice de sânge, dar dacă alcoolul a rezultat de la șampanie sau de la ceva ce ai consumat, mai mult ca sigur o să iasă și în sânge”, a explicat polițistul Tavi Perțea.

De exemplu, în funcție de tipul și de cantitatea băuturii consumate, substanța poate fi eliminat din organism în aproximativ următoarele intervale de timp:

  • Vodcă (40% alcool) – 0,02 litri: 1-3 ore
  • Bere (5% alcool) – 0,5 litri: 2-4 ore
  • Vin (12% alcool) – 0,3 litri: 2-4 ore

„Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere […] de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabiliri alcoolemiei ori prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, scrie în Articolului 337 din Codul Penal, Capitolul II.

Vezi și: Ce amendă pot primi șoferii din Spania care nu poartă ochelarii de vedere. Cum se poate evita această sancțiune