- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Permise de călătorie gratuite pentru tineri! 35.500 de șanse să explorezi Europa fără niciun cost!

02 Oct, 18:39 • Bugiu ⁠Ana Maria
Comisia Europeană va distribui 35.500 de permise de călătorie gratuite pentru tinerii de 18 ani prin programul DiscoverEU. Tinerii vor putea călătorii prin Europa, fără alte costuri suplimentare.
Permise de călătorie gratuite pentru tineri! 35.500 de șanse să explorezi Europa fără niciun cost!

Comisia Europeană a anunțat recent o inițiativă interesantă, prin care va distribui 35.500 de permise de călătorie gratuite pentru tinerii europeni prin programul DiscoverEU. Acest program va oferi tinerilor cu vârsta de 18 ani ocazia de a explora diverse colțuri ale Europei fără a suporta costuri, începând din primăvara anului viitor, conform informațiilor transmise de Reprezentanța Comisiei Europene în România, potrivit economedia.ro.

Pentru a beneficia de aceste permise, tinerii născuți între 1 ianuarie și 31 decembrie 2006 trebuie să participe la un quiz care include cinci întrebări despre Uniunea Europeană, plus o întrebare suplimentară disponibilă pe Portalul European pentru Tineret. Clasificarea candidaților se va face în funcție de răspunsurile oferite, iar permisele de călătorie vor fi distribuite pe baza acestui clasament.

Te-ar mai putea interesa și: Top 5 țări din Europa care oferă cele mai bune salarii. Românii care muncesc aici nu vor să se mai întoarcă în țară

foto: călătorii

Permise de călătorie gratuite pentru tineri! 35.500 de șanse să explorezi Europa fără niciun cost!

Cererea este deschisă, nu doar tinerilor din Uniunea Europeană, ci și celor din țările asociate programului Erasmus+, inclusiv Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Perioada pentru depunerea cererilor se încheie pe 16 octombrie, la ora 12:00 CET, ceea ce înseamnă că tinerii interesați ar trebui să se grăbească pentru a aplica.

Cei care vor fi selectați vor putea călători în întreaga Europă timp de până la 30 de zile, în intervalul 1 martie 2025 – 31 mai 2026. Aceștia au libertatea de a-și planifica propriile itinerarii sau de a se inspira din rutele sugerate. Printre destinațiile pe care le pot vizita se numără capitalele culturale europene, siturile incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar și orașele care poartă Marca Access City Award, recunoscute pentru eforturile de a deveni mai accesibile persoanelor cu dizabilități.

Pe lângă permisele de călătorie, participanții vor primi un card de discount, care le va oferi acces la peste 40.000 de oferte referitoare la transportul public, cultură, cazare, gastronomie, sport și alte servicii. De asemenea, agențiile naționale Erasmus+ vor organiza sesiuni de informare și întâlniri DiscoverEU, care vor include programe educaționale cu o durată între una și trei zile.

Este important de menționat că programul include și măsuri speciale pentru tinerii cu dizabilități sau afecțiuni medicale, în conformitate cu principiile de incluziune socială promovate de Erasmus+. Prin intermediul acțiunii de incluziune DiscoverEU, organizațiile care colaborează cu tineri din medii defavorizate pot solicita granturi pentru a oferi sprijin suplimentar participanților, precum finanțare adițională și opțiunea de a călători cu însoțitori.

Deși DiscoverEU încurajează călătoriile cu trenul, care sunt considerate mai ecologice, programul a prevăzut măsuri speciale pentru tinerii din regiunile ultraperiferice și zonele mai puțin accesibile. Astfel, se asigură că și tinerii din aceste zone pot beneficia de oportunitățile oferite.

DiscoverEU a fost lansat în iunie 2018, având la bază o acțiune pregătitoare a Parlamentului European. Programul este acum parte integrantă din Erasmus+ pentru perioada 2021-2027. De la lansare, peste 1,3 milioane de tineri au aplicat pentru cele 319.000 de permise de călătorie disponibile. Un studiu realizat în rândul participanților a arătat că 93% dintre aceștia intenționează să călătorească mai des cu trenul, datorită experienței obținute prin programul DiscoverEU.

Pentru mulți tineri, aceasta a fost prima experiență de călătorie fără părinți sau adulți, ceea ce le-a oferit independență. Aproape două treimi dintre participanți au declarat că nu ar fi putut să își permită călătoria fără ajutorul oferit de DiscoverEU. Această experiență le-a îmbunătățit nu doar înțelegerea culturilor și istoriei europene, ci și competențele lingvistice.

Te-ar mai putea interesa și: Italia și Germania domină piața cafelei, în Europa. Importurile „gigant” vin din Brazilia și Vietnam