- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Permise de călătorie gratuite pentru tinerii care vor să se plimbe prin Europa. Cum pot fi obținute

03 Oct, 21:50 • Anghel Valentin
Orice tânăr din România care are vârsta de 18 ani poate aplica, în cadrul unei program al Uniunii Europene, pentru un permis de călătorie gratuit, valabil pe trenurile care circulă pe continent. Departajarea celor înscriși se va face după regulile unui concurs de cultură... europeană.
Permise de călătorie gratuite pentru tinerii care vor să se plimbe prin Europa. Cum pot fi obținute

Uniunea Europeană pune la bătaie, la nivel național, 1.475 de permise de călătorie gratuite, prin programul DiscoverUE, notează ebihoreanul. Permisele vor fi valabile pentru călătorii cu trenul în Europa.

Înscrierile în vederea obținerii permiselor se încheie la 16 octombrie. Fericiții posesori ai acestora, care vor fi selectați de inițiatorii programului, se vor putea plimba prin Europa în perioada 1 martie 2025 – 31 mai 2026. Călătoriile vor fi făcute individual sau în grup de maximum cinci persoane, pe o durată de cel puțin o zi și cel mult 30 de zile. ”Dacă suferi de un handicap sau de probleme de sănătate care îți îngreunează călătoria, vei primi asistență și sprijin”, precizează inițiatorii.

Cum se face selecția celor care vor permise de călătorie gratuite

Se pot înscrie în cursa pentru permise tinerii născuți între 1 ianuarie și 31 decembrie 2006. Aplicanții trebuie mai întâi să completeze corect formularul de înscriere aflat pe portalul european pentru tineret (youth.europa.eu). Apoi, ei trebuie să răspundă la un quiz despre Uniunea Europeană și oportunități ale UE pentru tineri. La quiz se adaugă o întrebare finală, care va ajuta la departajarea celor înscriși.

Citește și Studenții beneficiază de reduceri de 90% la abonamentele Metrorex!

Câștigătorii permiselor de călătorie gratuite vor primi și un card cu peste 40.000 de reduceri la transport public, cultură, cazare, mâncare, sport și alte servicii disponibile în țările eligibile de pe continent.

Această competiție pentru permise este a doua rundă din 2024 a programului DiscoverEU. Programul oferă în total de 35.500 de permise de călătorie gratuite.

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care vă oferă ocazia de a explora diversitatea Europei, de a afla mai multe despre patrimoniul său cultural și istoria sa și de a cunoaște oameni de pe întregul continent.  â

Citește și Care este suma cu care un salariat din România trebuie să contribuie la fondul de pensii ca să beneficieze de un venit decent la vârsta a treia