Peroanelor cu handicap le va fi decontată chiria, trecerea din centru în comunitate, dar şi recuperarea, potrivit unei noi legi.
Spre exemplu, în centrul din Hârlău, județul Iași, sunt mai mult de 200 de persoane cu handicap mintal și asociat. Jumătate din ei vor fi mutați până la final de an în 12 imobile cumpărate cu 12 milioane de lei de la Guvern. Ceilalți vor fi intergrați în comunitate, mutați în alte centre sau în familie.
„În județul Iași vor fi integrate 230 de persoane cu dizabilități în comunitate. Finanțarea scrie în lege că va veni, dar să o vedem venită”, a spus Ticu Ioan, director adjunct DGASPC Iași.
Până la finalul lui 2030, România și-a asumat prin PNRR să scoată din centre circa 7.000 de adulți cu dizabilități. „400 de centre sociale vor fi regândite, relicențiate. Serviciile sociale chiar și acele nefinanțate, vor fi cuprinse pe bugetul de stat”, a declarat Mihai Tomescu, secretar de stat, președintele ANPDCA.
În România sunt în total peste 840.000 de persoane cu handicap, iar din acestea în jur de 17.000 se află în 450 de centre.
„Noi suntem îngrijorați pentru că primim sesizări de la persoane instituționalizate disperate că familiile lor au fost somate să le ia acasă. Nu se pricep, nu au posibilități, sunt familii dezorganizate”, a transmis Daniela Tontsch, președinte Consiliul Național al Dizabilității din România.