- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pesta porcină lovește o fermă din județul Timiș. 39.000 de suine vor fi incinerate

12 Oct, 10:35 • Gabriela Andreescu
Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, a anunţat, miercuri, 11 octombrie, că a fost confirmată oficial prezenţa unui focar de pestă porcină africană (PPA) la suinele din ferma Smithfield din localitatea Parţa
Pesta porcină lovește o fermă din județul Timiș. 39.000 de suine vor fi incinerate

Laboratorul Direcției Santiare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului de pestă porcină africană în cadrul fermei de la Parța. Conform procedurii, animalele din ferma afectată de virus vor fi sacrificate.

„Diagnosticul de PPA a fost confirmat. Este oficial, în Timiş există un focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din Parţa. Va urma neutralizarea celor 39 de mii de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Sacrificarea porcilor şi îngroparea lor se va face în condiţii de siguranţă”, a declarat prefectul județului Timiș

Încă de marţi, la Prefectură au fost convocaţi reprezentanţii fermei, primarul comunei Parţa, reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Apelor Române. Tot ieri s-a mers în teren, s-a identificat arealul unde se va realiza îngroparea şi s-a stabilit procedura de urmat.

„Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice covârşitoare. O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câţiva kilometri distanţă de ferma cu focar de PPA”, a precizat prefectul judeţului Timiş.

Pesta porcină africană mai afectează o fermă din România
Pesta porcină africană mai afectează o fermă din România

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților.

La patru ani de la apariția în Uniunea Europeană a pestei porcine africane la porcii domestici, doar România mai înregistra astfel de cazuri. La data de 20 martie 2021 erau înregistrate peste 200 de focare în ferme, cazuri care au cauzat sacrificarea în masă a animalelor, scrie Europa Liberă.

De altfel, focare ale virusului continuă să apară în Romania, în ciuda măsurilor luate de autorități.

Portalul ANSVSA pune la dispoziție o hartă interactivă cu focarele de pestă porcină prezente pe teritoriul României.

La cea mai recentă actualizare a situației privind evoluția cazurilor de pestă porcină, cea din data de 24 iulie 2022, ANSVSA informa că au fost stinse un număr de 5 focare pestă porcină africană (PPA), în data de 23.06.2022 fiind active 9 focare PPA, în exploatațiile nonprofesionale de porcine, fiind afectate 80 de porcine (animale afectate din focarele active).

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult