Conform datelor publicate de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, în luna ianuarie, în București au fost înregistrați peste 10.000 de șomeri. Rata șomajului în Capitală s-a menținut la 0,86%, ceea ce echivalează cu 10.802 de persoane fără loc de muncă.
Dintre aceste persoane înregistrate, 1.708 erau beneficiari de indemnizație de șomaj, iar 9.094 erau șomeri neindemnizați. Toți cei 10.802 de șomeri provin din mediul urban.
În ceea ce privește nivelul de educație, 32,33% dintre șomeri aveau studii liceale, 28,96% aveau studii superioare, iar 18,67% absolviseră școala profesională sau de arte și meserii. Mai departe, 16,98% aveau studii gimnaziale, 2,18% aveau studii postliceale, iar 0,88% aveau studii primare sau nu aveau studii.
Structura șomerilor înregistrată în funcție de nivelul de ocupabilitate arată că 1.809 de persoane erau foarte greu ocupabile, 3.507 erau greu ocupabile, 3.006 erau mediu ocupabile, iar 2.480 erau ușor ocupabile. Această categorizare se realizează prin activitatea de profilare a persoanelor înregistrate în evidențele instituției AMOFM.
În România, beneficiarii de șomaj sunt acele persoane care îndeplinesc anumite criterii și condiții pentru a primi indemnizație de șomaj de la stat. Aceste criterii pot varia în funcție de legislația specifică și de regulile stabilite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Vezi și: Ciolacu, despre situația în care Mircea Geoană va fi viitorul candidat PSD la prezidențiale
În general, pentru a beneficia de șomaj în România, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții de bază:
Vezi și: Marcel Ciolacu, anunț final despre concediile medicale ale românilor. „Plătite din banii tuturor”