Sunt peste 1,4 milioane de mașini care ciruclă zilnic în Capitală, iar locurile de parcare sunt limitate. Totuși, Primăria Capitalei a căutat soluții pentru șoferi, astfel să poată parca în mod gratuit în oraș.
La momentul actual, sunt aproximativ 250.000 de locuri de parcare gestionate de Primăria București, dar și de administrațiile de sector. Pentru a putea beneficia de aceste locuri de parcare, este nevoie de acordarea unei plăți specifice tarifului cerut.
Citește mai multe despre: Amendă de până la 10.000 de lei pentru parcarea pe aceste locuri. Legea a intrat de luni în vigoare
Tarif este unic, respectiv 5 lei pe oră, iar modalitatea de plată se efectuează fie la locul de parcare, fie prin intermediul aplicației „Parking București”. Mai mult decât atât, există și abonamente pentru care bucureștenii pot opta.
Aceste tarife se aplică de luni până vineri între orele 08:00 și 22:00.
Din păcate, o anumită categorie de mașini pot beneficia de locuri de parcare gratuite, iar aceasta este reprezentată de mașinile electrice și hibride. Acestea fiind nepoluante, pot parca gratuit oriunde în Capitală, însă această gartuitatea poate fi disponibilă doar după înregistrarea acestuia într-un Registru Informatic al Mașinilor Electrice și Hibride. Aceste vehicule vor fi introduse în sistemul informatic al Companiei Municipale Parking București (CMPB), eliminând necesitatea unor elemente de identificare suplimentare, cum ar fi ecusoane sau vignete speciale.
O variantă de evitare a tarifelor de parcare estecea de a parca în zonele de trotuar, fiind o variantă foarte practicată de către șoferi. Totuși, șoferii trebuie să fie conștienți de faptul că pot parca pe trotuar doar în zonele în care nu există locuri de parcare amenajate și atunci când nu se obstrucționează circulația mașinilor, bicicliștilor sau pietonilor, potrivit celor furnizate de Pro Motor.
Este important de menționat că instalarea de semnalizare rutieră sau afișarea de indicatoare precum „Parcarea interzisă”, „Nu parcați” sau „Loc rezervat” din Capitală fără autorizație poate implica sancțiuni legale, inclusiv amenzi și chiar închisoare, conform Articolului 339 (1) din Codul Penal, potrivit celor de la Antena 3.
Citește mai multe despre: Proprietarii de SUV-uri vor plăti taxe de parcare mai mari! Orașul care a impus această măsură pentru a combate „auto-bezitatea”