În acest moment, sector educațional privat are disponibile peste 700 de locuri de muncă, pentru pozițiile de educator, învățător, profesor de limbi străine sau asistent medical, potrivit economedia.ro.
În ultimii an s-au deschis tot mai multe școli și grădinițe private, instituții de tip after school, iar acestea generează peste 7.000 de locuri de muncă și 350.000 de aplicări, potrivit platformei eJobs.
„În orașele mari, s-a format și o piață competitivă pentru acest domeniu, inclusiv din punct de vedere salarial, în condițiile în care sunt tot mai multe instituții de acest tip, dar nu și suficienți candidați eligibili.
Este, totodată, un domeniu în care retenția de personal este esențială și, pentru asta, angajatorii sunt atenți la pachetele pe care le oferă candidaților.
Spre exemplu, numărul de zile de concediu poate ajunge și la 40 pe an, acesta fiind un beneficiu extra care se adaugă altora precum bonuri de masă ori cursuri de formare și certificare profesională”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
Te-ar putea interesa și: Criza economică în marile orașe ale României. Mii de angajați rămași fără locuri de muncă
foto: locuri de muncă
Un educator care lucrează într-o grădiniță privată din București câștigă între 4.000 și 5.000 de lei pe lună. Un asistent educator are un salariu cuprins între 3.500 și 4.000 de lei.
Un asistent medical pentru o grădiniță privată primește lunar, în medie, 3.500 de lei net, iar un psiholog poate avea un salariu de 4.000 de lei.
Cele mai mari salarii sunt în București, iar în celelalte orașe, mai mici, diferențele sunt cu 25% mai mici decât în Capitală.
Salariul unui învățător debutant este de aproximativ 4.000 de lei, însă un cadru didactic cu 5 ani de experiență primește peste 5.000 de lei lunar.
Un profesor din ciclul gimnazial câștigă între 5.000 și 8.000 de lei, în funcție de vechime, dar și de specializarea pe care o are.
„Deși vorbim despre joburi care se adresează atât candidaților entry level, cât și celor cu experiență, angajatorii au o serie de cerințe destul de specifice, precum studii universitare absolvite sau în curs de absolvire, studii psihopedagogice absolvite, dar și o serie de soft skills necesare atunci când lucrezi cu copiii, precum empatie, bune abilități de comunicare cu copiii și cu părinții și răbdare”, detaliază Roxana Drăghici.
Sistemul de învățământ de stat oferă salarii mai mari decât anul trecut, grație grevei naționale a profesorilor din mai-iunie a anului precedent.
Potrivit grilelor de salarizare de la 1 iunie 2024, alariul de bază al unui învățător este de 3.900 de lei net, iar al unui profesor este de 4.000 de lei.
Se pot adăuga sporuri, precum indemnizația de dirigenție, gradația de merit, sporul de doctorat sau spor pentru predare în zone izolate.
Te-ar putea interesa și: Ce locuri de muncă vor românii. Topul meseriilor și ce salarii primesc în 2024