Odată cu războiul din Ucraina, milioane de persoane din această țara au fost nevoite să-și părăsească casele și să fugă către zone în care erau în siguranță. Unii dintre cei aflați în această situație au ales să-și părăsească țara cu totul, România fiind pentru mulți din aceștia țară de tranzit. În ciuda tragediei, mulți au reușit să transforme situația într-o afacere cu buletine înfloritoare, notează Monitorul de Botoșani.
După cum arată presa locală, în comuna Vârful Câmpului, numărul de locuitori a avut parte de o creștere dramatică. Din nefericire, această creștere nu poate fi pusă e seama condițiilor de trai de acolo sau a oportunităților economice și pe beneficiile pe care buletinele românești le oferă în Uniunea Europeană.
Din această cauză, după cum arată sursa citată, în curtea unui bărbat ar locui peste 7.000 de persoane, majoritatea din Ucraina. Chiar bărbatul este cel care recunoaște că acești oameni nu locuiesc de fapt acolo și că, în realitate, are o afacere cu buletine.
Te-ar putea interesa și: Românii care nu locuiesc la adresa din buletin se lovesc de noi obligații. Au 15 zile la dispoziție pentru a face acest lucru
După cum explică chiar bărbatul, afacerea cu buletine a început în 2018, atunci când un amic din Ucraina i-a cerut să ia mai multe persoane în spațiu. Între timp, numărul celor care au rezidența în curtea sa a ajuns la 7.000.
„La solicitarea unui prieten din Ucraina, am început să pun persoane în spațiul meu de locuit pentru întocmirea cărților de identitate. Primeam 50 de euro de persoană. După un an, doamna Cozmiuc Gheorghina, lucrător la SPCLEP Bucecea, m-a abordat pentru a continua activitatea, oferindu-mi bani pentru semnarea documentelor necesare. Doamna tot semna în numele meu”, a declarat Aurel Ciubotariu.
Deși a intrat benevol în afacerea cu buletine, botoșăneanul a descoperit recent că lucrurile au scăpat de sub controlul său și că mulți dintre cei care „locuiesc” la el în curte fac asta fără ca el să-și fi dat acordul sau să fi semnat actele necesare. Cu toate acestea, „inițiativa” s-a dovedit foarte profitabilă, el primind 50 de euro pentru fiecare persoană
„Doamna respectivă îmi dădea câte două mii de euro pentru aproximativ 40 de acte. Niciodată nu au locuit efectiv, ci doar pentru formalități. În timpul cât eram în spital, documentele erau semnate în numele meu, fără ca eu să fiu prezent. Am dovezi în acest sens”, a explicat bărbatul.