Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor importantă pentru România, informează infofinanciar.ro. Concret, în conformitate cu regulile Uniunii Europene, statul român primește 200 milioane de euro, adică 998 milioane de lei pentru a despăgubi proprietarii de păduri care nu au putut tăia lemnul din cauza restricțiilor ecologice necesare, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar.
România primește 998 milioane de lei pentru a despăgubi proprietarii de păduri pentru lemnul pe care nu l-au tăiat din cauza restricțiilor ecologice necesare, se arată într-un comunicat de presă publicat de Comisia Europeană. În conformitate cu standardele Uniunii Europene în ceea ce privește ajutoarele de stat, în special cu articolul 107 alineatul (3) litera c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să contribuie la dezvoltarea anumitor activități economice în anumite condiții, Comisia Europeană a evaluat măsura. Executivul european a ajuns la concluzia că schema de stat este necesară statului român, dar și potrivită pentru a promova regenerarea pădurilor.
Citește și despre: Card de energie 2023. A fost anunțată data la care românii primesc ultima tranșă de bani
Mai mult decât atât, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că schema este rezonabilă și nu va avea un impact negativ nejustificat asupra schimburilor comerciale și concurenței din Uniunea Europeană. În baza acestor criterii, Comisia Europeană a aprobat planul pentru ajutoarele de stat.
Ultimele informații arată că restricţiile la exploatarea lemnului impuse proprietarilor care deţin suprafeţe de pădure au ca scop oprirea fenomenului de degradare a biodiversităţii şi inversarea lui, precum și îmbunătăţirea serviciilor ecosistemice şi păstrarea habitatelor şi peisajelor. Sprijinul oferit de Comisia Europeană ia forma unor granduri directe acordate proprietarilor de păduri private din România.
Schema de ajutor se încheie pe data de 31 decembrie 2027. Mai mult decât atât, valoarea ajutorului pe beneficiar va fi calculată pe baza prețului mediu al metrului cub de lemn și a volumului mediu anual de pădure neexploatată pe hectar și pe an. O inițiativă legislativă adoptată în Camera Deputaților în luna iunie 2023 va genera protecție suplimentară pentru pădurile din țară, informează evz.ro.
Proiectul are în vedere obligația proprietarilor de păduri să monteze sisteme de supraveghere video. Astfel, jandarmii vor avea o nouă responsabilitate: să facă controale mai amănunțite.
Legea a fost adoptată cu 265 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”. Statul vrea implementarea unui sistem de monitorizare video care să permită supravegherea și înregistrarea activităților desfășurate în păduri, mai ales pe drumurile forestiere, unde tăierile ilegale au loc frecvent. Sarcina le revine proprietarilor de păduri. Statul român urmează să le dea bani acestora pentru a face modificările în cauză.
Vezi și: Anunțul dimineții pentru milioane de pensionari. Sunt vizați toți cei care primesc banii pe card