În privința semnificației etichetelor de pe electronice și electrocasnice, 37,6 la sută dintre români recunosc că au doar informații parțiale, iar 7 la sută admit că nu știu nimic despre acestea, relevă aceeași cercetare, realizată pentru platforma despre-energie.ro, proiect al companiilor E.ON și Delgaz Grid.
Etichetele aflate pe electronice și electrocasnice au un rol extrem de important: îi ajută pe consumatori să aleagă produse eficiente din punct de vedere energetic și, astfel, să realizeze economii.
Primele astfel de etichete, apărute acum 30 de ani, aveau o scară comparativă de la A la G, A însemnând cel mai eficient produs din punct de vedere energetic, iar G, cel mai puțin eficient. Între timp au apărut și clasele A++ și A+++, iar apoi, în 2021, eticheta energetică a UE a fost redimensionată pentru mai multe produse și s-a revenit la scara mai simplă, de la A la G, fără simbolurile plus (+).
Potrivit aceleiași cercetări, 60 la sută dintre românii care se declară familiarizați cu semnificația claselor de eficiență energetică sunt femei și doar 40 la sută bărbați, ceea ce sugerează că reprezentatele sexului feminin sunt mai preocupate de aspectele ce țin de consumul aparaturii electrocasnice din gospodărie și, implicit, de realizarea de economii.
Cel mai bine informați cu privire la semnificația etichetelor sunt românii din mediul urban, cu studii superioare, din categoria de vârstă 36 – 45 de ani.
Majoritari (60 la sută) sunt și românii care spun că eticheta energetică este un criteriu de bază atunci când decid să cumpere aparatură electronică sau electrocasnică. Pentru circa 32 la sută, aceasta este ”oarecum importantă”, iar pentru 8,3 la sută, procent reprezentat în principal de tineri între 18 și 35 de ani, primează la cumpărare alte aspecte, cum ar fi designul produsului și, desigur, prețul acestuia.
Cercetarea mai arată că aproape 61 la sută dintre români, în ultimul an, și-au înlocuit aparatura electrocasnică veche din locuință cu una nouă , având clasa energetică superioară. Restul de 39 la sută au preferat să se foloească în continuare de aparatura pe care o aveau deja în casă.
”Este însă interesant de notat faptul că gestul de înlocuire a electrocasnicelor din casă cu unele care consumă mai puțin a fost completat cu alte măsuri menite să contribuie la reducerea facturii de electricitate. Astfel, peste 90 la sută dintre români au fost mult mai atenți la luminile din locuință, adică au avut grijă să nu mai lase becurile aprinse în camerele în care nu stau, aproape 80 la sută au declarat că au scos din priză electronicele și electrocasnicele atunci când au părăsit domiciliul pentru o perioadă mai lungă de timp, iar peste 76 la sută au setat centrala termică și aparatul de aer condiționat la temperaturi care să conducă la economisirea de energie, implicit la facturi mai mici”, mai spun realizatorii cercetării.