- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste jumătate dintre români sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice de pe electronice și electrocasnice. Femeile, mai informate decât bărbații la acest capitol!

31 Oct, 21:36 • Anghel Valentin
Peste jumătate dintre români, mai precis 55 la sută dintre ei, sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice de pe aparatura electronică și electrocasnică. Totuși, rămâne destul de mare ponderea celor mai puțin informați cu privire la etichetele ce conțin informații esențiale pentru alegerea de produse eficiente din punct de vedere energetic, arată o cercetare recentă.
Peste jumătate dintre români sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice de pe electronice și electrocasnice. Femeile, mai informate decât bărbații la acest capitol!

În privința semnificației etichetelor de pe electronice și electrocasnice, 37,6 la sută dintre români recunosc că au doar informații parțiale, iar 7 la sută admit că nu știu nimic despre acestea, relevă aceeași cercetare, realizată pentru platforma despre-energie.ro, proiect al companiilor E.ON și Delgaz Grid.

Etichetele aflate pe electronice și electrocasnice au un rol extrem de important: îi ajută pe consumatori să aleagă produse eficiente din punct de vedere energetic și, astfel, să realizeze economii.

Primele astfel de etichete, apărute acum 30 de ani, aveau o scară comparativă de la A la G, A însemnând cel mai eficient produs din punct de vedere energetic, iar G, cel mai puțin eficient. Între timp au apărut și clasele A++ și A+++, iar apoi, în 2021, eticheta energetică a UE a fost redimensionată pentru mai multe produse și s-a revenit la scara mai simplă, de la A la G, fără simbolurile plus (+).

Potrivit aceleiași cercetări, 60 la sută dintre românii care se declară familiarizați cu semnificația claselor de eficiență energetică sunt femei și doar 40 la sută bărbați, ceea ce sugerează că reprezentatele sexului feminin sunt mai preocupate de aspectele ce țin de consumul aparaturii electrocasnice din gospodărie și, implicit, de realizarea de economii.

Citește și Start reduceri de Black Friday 2024! Ce produse sunt deja disponibile și cât va dura campania din magazine?

Cel mai bine informați cu privire la semnificația etichetelor sunt românii din mediul urban, cu studii superioare, din categoria de vârstă 36 – 45 de ani.

Majoritari (60 la sută) sunt și românii care spun că eticheta energetică este un criteriu de bază atunci când decid să cumpere aparatură electronică sau electrocasnică. Pentru circa 32 la sută, aceasta este ”oarecum importantă”, iar pentru 8,3 la sută, procent reprezentat în principal de tineri între 18 și 35 de ani, primează la cumpărare alte aspecte, cum ar fi designul produsului și, desigur, prețul acestuia.

Peste 60 la sută dintre români și-au cumpărat electrocasnice noi în ultimul an

Cercetarea mai arată că aproape 61 la sută dintre români, în ultimul an, și-au înlocuit aparatura electrocasnică veche din locuință cu una nouă , având clasa energetică superioară. Restul de 39 la sută au preferat să se foloească în continuare de aparatura pe care o aveau deja în casă.

Este însă interesant de notat faptul că gestul de înlocuire a electrocasnicelor din casă cu unele care consumă mai puțin a fost completat cu alte măsuri menite să contribuie la reducerea facturii de electricitate. Astfel, peste 90 la sută dintre români au fost mult mai atenți la luminile din locuință, adică au avut grijă să nu mai lase becurile aprinse în camerele în care nu stau, aproape 80 la sută au declarat că au scos din priză electronicele și electrocasnicele atunci când au părăsit domiciliul pentru o perioadă mai lungă de timp, iar peste 76 la sută au setat centrala termică și aparatul de aer condiționat la temperaturi care să conducă la economisirea de energie, implicit la facturi mai mici”, mai spun realizatorii cercetării.

Citește și Portretul-robot al românului care ia credit ipotecar: corporatist, născut după 1980, vrea locuință finalizată după 2010 sau în construcție

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...