, ministrul Agriculturii, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO faptul că vor fi acordate despăgubiri de secetă pentru culturile calamitate. Compensațiile vor fi în cuantum de 1.500 de lei la hectarul de culturi de primăvară cu grad de calamitare de sută la sută. Ministrul a informat că astăzi, după vizita președintelui PSD Marcel Ciolacu la Ministerul a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se vor acorda aceste despăgubiri de secetă.
„Aveam în pregătire de mai bine de o lună această decizie de acordare a despăgubirilor, dar acum, cu ocazia vizitei președintelui Ciolacu la minister, am decis împreună că este momentul oportun, mai ales că avem situația completă a suprafețelor calamitate pentru culturile de toamnă”, a declarat Petre Daea, ministru al Agriculturii.
De asemenea, șeful MADR a informat că în cazul procentelor intermediare de calamitare, despăgubirile vor fi reduse proporțional. De exemplu, dacă gradul de calamitare al unei culturi este de 60%, suma primită la hectar se ridică la 900 de lei. Plata de 1.500 de lei pe hectar se va acorda doar pentru culturile cu grad de calamitare de 100%, conform proceselor verbale încheiate de comisiile de specialitate.
Menționăm că, potrivit datelor comunicate de MADR, suprafața totală afectată de secetă este de 816.966 de hectare la nivelul a 38 de județe. Principalele culturi de toamnă afectate – și cele care vor beneficia și de despăgubiri sunt:
• grâu, triticale: 188.981 ha
• orz, orzoaică, ovăz, secară 30.036 ha
• rapiță: 26.805 ha
Referitor la culturile de primăvară, respectiv cele de porumb, floarea soarelui, soia și plantele furajere, Daea a anunțat că o decizie va fi luată după data de 15 noiembrie, dată la care speră că toate procesele verbale de constatare vor fi încheiate.
În acest context, Asociația Forța Fermierilor a reacționat prompt, afirmând faptul că salută inițativa MADR. Cu toate acestea AFF subliniază că există și alte sectoare care sunt profund afectate de seceta din acest an și că nu ar trebui ignorate.
„Mai facem un apel către decidenţii şi funcţionarii publici de la nivel central şi local să finalizeze, în cel mai scurt timp, evaluarea suprafeţelor calamitate şi pentru culturile de primăvară, unde situaţia este mult mai dramatică. Este nevoie să avem acest bilanţ în momentul în care se va discuta noua rectificare bugetară, pentru ca despăgubirile pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui să poată fi acordate. Este esenţial pentru majoritatea fermierilor noştri”, a transmis Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.
Reprezentanţii AFF propun, totodată, ca şi fermierii din sectorul zootehnic să poată beneficia de despăgubiri de secetă, alături de colegii din sectorul vegetal, pentru păşunile şi fâneţele afectate în acest an.
„Sectorul de creştere a animalelor este într-o criză severă, generată de scumpirea furajelor şi de creşterea generală a cheltuielilor de producţie, costuri care nu pot fi acoperite de preţurile primite de aceştia, în acest moment, pentru marfa vândută”, au mai transmis fermierii.
Alte articole: Marius Budăi: „S-a găsit sursa de finanţare pentru majorarea pensiilor”. Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2023