Petre Daea aduce noi acuzații pentru Comisia Europeană. Ministrul Agriculturii declară că fermierii din România sunt dezavantajați, având în vedere că fondul pe care l-au primit în baza compensațiilor din rezervele UE nu a fost analizat corect de către reprezentanți, așa cum relatează stiripesurse.ro.
Pe parcursul zilei de astăzi, Petre Daea a organizat o conferință de presă pentru a explica situația fermierilor de la ora actuală. Mai exact, ministrul Agriculturii a precizat că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a obține despăgubiri cât mai mari pentru producătorii din țară.
Cu toate acestea, Comisia Europeană a decis să-i ofere țării doar 10.05 milioane de euro, drept compensație pentru șocul importurilor de cereale din Ucraina, iar așa cum arată ultimele informații, bugetul este mai mic în comparație cu cel primit de Bulgaria sau Polonia. Ministrul este de părere că împărțirea fondurilor nu a fost făcută corespunzător, ba mai mult decât atât, precizează că situația este incorectă, având în vedere că suma oferită nu acoperă necesarul țării.
Petre Daea susține în discursul lui că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru fermierii din țară, în așa fel încât sumele obținute să fie cele corecte. Ministrul a precizat că și-a făcut publice intențiile de fiecare dată când a mers la Bruxelles, și mai bine de atât, susține că a fost primul reprezentant care a ridicat problema fermierilor din țară în fața Comisiei. Daea menționează că a prezentat nevoia de intervenție urgentă în fața consiliului încă din octombrie 2022, iar ulterior, la începutul lunii ianuarie, a convenit cu mai multe țări europene să aducă în fața Comisiei argumente și date care atestă dificultățile din acest sector.
„Am considerat tot timpul ca este nevoie sa comunic Comisiei datele pe care le-a solicitat si pe care le-am prezentat cu acuratete. Pe 8 februarie 2023 am transmis datele necesare pe care le-a solicitat Comisia, in detaliu, spunand care este efectul in Romania, care sunt pierderile in Romania, la vremea aceea care erau importurile in Romania, la acea vreme in jur de 3 milioane de tone”, declară ministrul Agriculturii.
Petre Daea a confirmat că în momentul în care a aflat că suma alocată României nu este suficientă, a luat legătura în regim de urgență cu directorul Direcției Generale Afacerilor Europene, întocmai pentru a trimite cât mai repede un document care să cuprindă observațiile reprezentanților din țară. În continuare, ministrul precizează că analiza este nedreaptă față de România.
„In data de 14 martie eram in Hunedoara, impreuna cu ministrul Agriculturii din Iordania, primesc un telefon de la Achim Irimescu care imi spune ca a aflat pe surse ca exista o impartire a sumei care este foarte mica.
In momentul respectiv avand informatia ca Romania avea o suma foarte mult sub solicitarile noastre, am luat legatura cu directorul directiei generale afaceri europene de aici si am rugat-o sa imi pregateasca rapid un material pentru a veni cu o solicitare la delegatia permanenta a Comisiei la Bucuresti si sa transmita imediat prin email observatiile noastre, urmand ca apoi sa transmit oficial cu semnatura aceste observatii.
La ora 15.39 am anuntat pe dl premier care imediat a ordonat intrarea in dispoizitul de lucru a dnei Iulia Matei, ambasadorul la Bruxelles”, precizează Daea.
„Consider analiza nedreapta fata de situatia concreta a Romaniei”, completează Ministrul Agriculturii.
La finalul discursului, Petre Daea a confirmat că este necesară recalcularea fondurilor acordate fermierilor din țară. Ministrul Agriculturii a precizat că sumele vor fi analizate pe data de 30 martie.
„In acest moment sumele nu sunt stabilite, vor fi analizate in data de 30. Folosindu-ne de Regulament, suma pe care o vom primi se va dubla cu suma de la bugetul statului ca sa dam sprijinilor fermierilor cu cereale in magazii si nu comerciantilor de cereale”, confirmă Daea.
Te-ar putea interesa și: 730.000 de fermieri în prag de faliment! Petre Daea, criticat dur de Emil Dumitru „Fermierii nu vor putea accesa fonduri europene”