Petre Daea pune în discuție efectul pe care demersurile Elveției și ale Olandei le-ar putea avea asupra României. În Elveția activiștii pentru protecția animalelor au reușit să strângă 100.000 de semnături pentru organizarea unui referendum care își propune să aducă modificări constituționale cu privire la creșterea animalelor. ONG-urile se luptă pentru eradicarea creșterii industrializate a animalelor, explicând că „demnitatea” le este afectată în acele condiții. Inițiativa aparține ONG-urilor care vor ca demnitatea animalelor din crescătorii, precum vite, păsări sau porci, să fie înscrisă în Constituție.Guvernul și Parlamentul se opun aceste inițiative.
Pe de altă parte, în Olanda, în orașul Haarlem, situat în apropierea Amsterdamului, urmează, începând cu anul 2024 să fie interzise reclamele la carne, pe motiv că produsele din carne contribuie la criza climatică.
Demersurile din țările europene pot aduce îngrijorare în rândul fermierilor români, însă Daea rămâne optimist, considerând că există o cale de mijloc, în care oamenii vor putea să privească rațional această problemă, fără să pună în pericol siguranța alimentară.
„Eu dau mesajul să fim calmi, raționali și în același timp și responsabili.Să fim raționali în a înțelege ce înseamnă creșterea animalelor și răspunderea pe care o avem pentru a asigura alimentele de care are nevoie omenirea și în același timp să luăm și măsurile cuvenite, în așa fel încât să putem să răspundem pe deplin acestui comandament al zilelor noastre, în care se pune mereu întrebarea: încotro?”, a declarat ministrul
Ministrul a mai explicat faptul că există două interpretări diferite ale subiectului. În primul rând, cea a Guvernului și a Parlamentului care are responsabilitatea de a asigura necesarul de hrană populației și, pe de altă parte cea a ONG-urilor, care au reușit să strângă atât de multe semnături.
„(…) este corectă atitudinea Parlamentului și a guvernului elvețian, pentru că știm foarte bine că structurile statale sunt cele responsabile cu asigurarea e hranei și din acest punct de vedere se gândesc tot timpul ce măsuri să ia, în așa fel încât să fim într-un confort pe care îl dorește omul.”, a mai declarat Daea
Mesajul ministrului Agriculturii pentru fermierii români este să rămână „calmi, raționali și în acelși timp responsabili”, aigurându-i pe aceștia de faptul că atât Guvernul, cât și fermierii sunt responsabili pentru producția de alimente, care este necesară pentru a asigura confortul românilor.
„În direcția în care asigurăm hrana a țării, într-un echilibru de abordare în așa fel încât să nu devenim prizonierii unor măsuri din ăstea excentrice care nu au de a face cu realitatea şi mai ales cu situaţia concretă din fiecare ţară în parte”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o emisiune Antena 3.
Alte articole: Prețurile fertilizatorilor explodează! Fermierii trec forțat la culturile BIO din lipsa banilor