Mai mult, Petre Daea a pus că nici măcar nu va negocia prețul, întrucât are încredere în producătorii de carne din România, care știu să crească porci și știu să-i pregătească.
„Porcul îl cumpăr de la un prieten. Românii noștri știu să crească porci, știu să-i pregătească. Îl iau cu cât mi-l dă. Văd palmele bătătorite de muncă,” a spus oficialul român la Antena 3 CNN
Petre Daea i-a îndemnat pe toți românii să cumpere porcul de Crăciun de la producătorii locali:
„Să vă duceți în piețe și să luați produse de la românii noștri,” a mai spus ministrul Agriculturii
Oficialul de la Agricultură a ținut să povestească o întâmplare din Spania, unde un consilier economic i-a atras atenția că localnicii din acea țară preferă să cumpere doar produse locale, chiar dacă acestea sunt mai scumpe decât cele aduse din alte țări.
„Vreau să vă spun că am fost în Spania și mi-a atras atenția un consilier economic de acolo: Domnule ministru, haideți să vedeți ceva extraordinar de important. Toate produsele pe care le au spaniolii și dacă sunt aceleași produse luate din alte țări… ale lor sunt la un preț mai mare și spaniolii se duc tot către produsele lor. De ce? Să susțină producția internă. Este o atitudine pe care o au acolo, față de țară, față de producătorii lor”, a mai declarat Petre Daea sursei citate.
Petre Daea spunea, în luna octombrie, că prețul cărnii de porc în România este cel mai mic din Uniunea Europeană și îi asigura pe români că vor pune pe masa de Crăciun și carne de porc, deși prețurile au explodat în ultima perioadă.
”Mâncăm și porci de Crăciun, fiți liniștiți că mâncăm și porci de Crăciun! E adevărat că avem o problemă cu pesta porcină africană care ne-a afectat puternic în ultima perioadă, în mod deosebit în 2021, când a intrat în cele 42 de societăți comerciale unde, deși am avut norme de securitate bine așezate în condițiile sanitar-veterinare impuse de reguli și de legislația în domeniu. Totuși am avut aceste pierderi și sigur mai aducem și din import cum și noi dăm la alții”, a declarat Petre Daea, în exclusivitate la România TV.
Producătorii de carne spun însă că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora chiar și cu 100% până la sărbătorile de iarnă, iar scumpirile sunt cauzate în mare parte din cauza facturilor la energie, dar și din cauza pestei porcine africane.
În acest moment, prețurile pentru carnea pe porc, în supermarketurile din București variază și ajung char și la 32 de lei/kg.