Temperaturile mult prea mari înregistrate în această perioadă nu au dus momentan la probleme serioase în cazul culturilor agricole. Cu toate acestea însă, șocurile termice ar putea afecta destul de grav speciile pomicole timpurii. Anunțul a fost făcut de ministrul Petre Daea.
Citește și: Sume fabuloase pentru tineri! Guvernul le oferă sute de mii de euro finanțare
„Pentru culturile semănate nu sunt probleme deosebite, ba dimpotrivă, ajută o asemenea temperatură, pentru că au răsărit plantele şi o parte din ele au înfrăţit, dar sigur apare şi atacul de boli, pe care trebuie să-l avem în vedere şi să intervenim cu mijloacele specifice. Va fi o situaţie mai grea, însă, pentru speciile de pomicole. Sper să nu se întâmple aşa, dar condiţiile acestea de temperatură ridicată va scoate din repausul vegetativ mugurii de rod la speciile de pomicole timpurii şi dacă apar temperaturi scăzute, sub trei grade, sigur vor fi afectate inflorescenţele şi de aici posibile pierderi.
Deocamdată nu înregistrăm asemenea pierderi, dar temperaturile acestea ridicate pot să influenţeze negativ păstrarea inflorescenţelor la speciile pomicole timpurii”, a declarat luni, Petre Daea.
În momentul în care a fost întrebat și dacă a mai întâlnit astfel de situaţii de-a lungul timpului, ministrul s-a arătat îngrijorat de ce s-a întâmplat în ultimii ani.
De altfel, oficialul a mai explicat că, din informaţiile pe care le are regulat de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), vremea va fi în continuare caldă şi umedă, dar nu vor lipsi oscilaţiile termice „care nu fac bine culturilor” .
„Primesc tot timpul informaţiile de la ANM, iar vremea în perioada următoare va fi în continuare caldă şi umedă, ceea ce nu e rău că este umedă şi nu este rău nici că este caldă, dar vârfurile de temperatură nu trebuie să se ridice atât de mult. Şocurile acestea termice – te culci cu temperatură de minus şi te trezeşti cu o temperatură pe plus, oscilaţiile acestea de temperatură nu fac bine culturilor şi în mod deosebit nu fac bine speciilor pomicole timpurii, cum sunt sunt caisul, piersicul, cireşul, cele care pleacă mai repede în vegetaţie”, a explicat şeful MADR.