După întâlnirea cu omologul său ucrainean, Petre Daea a anunțat oficial pe parcursul zilei de astăzi care sunt măsurile luate cu privire la importurile ucrainene. Așa cum arată primele informații, singura poartă de intrare a produselor din Ucraina a rămas în România, având în vedere că multe țări europene au decis să restricționeze temporar importurile, relatează antena3.ro.
Multe țări europene au decis în urmă cu puțin timp să interzică importurile din Ucraina. Cu toate acestea, se pare că poarta României a rămas deschisă. Petre Daea a declarat că, tocmai din acest motiv, pentru că celelalte state și-au închis granițele, statul român se va confrunta cu o situație dificilă. Din acest punct de vedere, ministrul Agriculturii afirmă că vor fi luate măsuri mai aspre în vămi.
Concret, cerealele din Ucraina vor fi verificate cu severitate, se vor lua probe, dar mai ales, se va evalua dacă produsele în cauză sunt în conformitate cu regulamentul european. Petre Daea precizează că vor exista sigilii suplimentare pe transportul rutier sau feroviar, pentru a se putea monitoriza drumul.
Te-ar putea interesa și: Scandalul cerealelor ucrainene e de neoprit! Întâlnire importantă între Petre Daea și ministrul Agriculturii din Ucraina
„În condițiile în care România a rămas singura poartă de intrare pentru import, mă aștept și ne așteptăm ca să apară în România, din dorința de a prelua produsele din Ucraina, o cantitate mai mare ca până acum. Deci o situație mai dificilă pentru țară, în condițiile în care ceilalți și-au închis granițele”, spune Petre Daea.
„Cu privire la transport am stabilit așa, să punem un sigiliu, chiar dacă are sigiliu mijlocul de transport, fie el rutier, feroviar sau barje. Sigiliul pus peste cel care există este siguranța noastră că îl putem urmări și va fi urmărit prin sistem și confirmat la destinație că a ajuns sub un sigiliu neviolat”, completează ministrul.
Autoritățile române vor preleva probe din cerealele ucrainene de la vamă, iar decizia a fost luată după ce, în Slovacia, a fost identificat un lot de 1.500 tone de grâu de depășire a pesticidelor. Ministrul Agriculturii precizează că omologul său ucrainean, Mikola Solski, a apreciat măsura ca fiind corectă.
„Semnalul pe care l-a avut Slovacia, cu privire la identificarea într-un lot de 1.500 tone de grâu de depășire a pesticidelor, fiind un semnal de alertă, în privința importului am luat următoarele măsuri, iar Mikola le-a apreciat ca fiind corecte, și anume să prelevăm probe în vamă.
Aici sunt două aspecte, sunt birouri vamale în țară și acolo, și la frontieră. Pentru nevoia de a păstra fluidizarea traficului, în așa fel încât să facem două lucruri bune, să nu aglomerăm întrările în graniță, dar să ne asigurăm că produsul respectiv este în regulă.
Până acum am procedat la prelevarea de probe la destinație, de data aceasta am considerat că este mai corect așa. Aceasta este măsura pe care am luat-o pentru produsele care se importă”, a mai spus Daea.
Petre Daea și omologul ucrainean urmează să aibă o nouă întâlnirea pe baza acestui subiect, după 25 aprilie. Așa cum arată ultimele informații, data menționată este cea în care trebuie să apară decizia de la Comisia Europeană, cu privire la produsele din Ucraina care vor fi supuse unor restricții temporare de import.