Subvenția mare pe cap de animal la oi și capre a fost la un pas să fie tăiată de Comisia Europeană (CE) din 2023. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a trașat problema care ar fi lăsat crescătorii de oi și capre fără plată, direct cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
„Aprobarea Planului Național Strategic (PNS) a presupus un proces extrem de laborios în care am comunicat cu Comisia pe problemele și lămuririle pe care le-a cerut. În luna septembrie s-au încheiat discuțiile cu experții de la Comisie, blocându-se efectiv PNS-ul. Din cauza faptului că experții de la Comisie nu erau de acord cu o serie de elemente pe care noi le-am prezentat în Plan, de o importanță excepțională pentru țară și domeniul agriculturii.
Una dintre observațiile de netrecut a fost aceea că în analiza tehnică de la Comisie nu se mai justifica să mai dăm Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) la ovine justificându-se faptul că în România a crescut efectivul de ovine și nu ar mai fi o specie în regres”, a explicat Petre Daea, într-o conferință de presă.
Petre Daea a dezvăluit că pentru a rezolva blocajul care ar fi putut duce la pierderea subvențiilor de anul viitor a mers la discuții direct cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
”A trebuit să merg imediat la Bruxelles fiind prima mea ieșire în calitate de ministru și să solicit o întâlnire cu comisarul pentru agricultură pentru a prezenta punctul de vedere al nostru. În această situație dificilă s-a impus dialogul pe care l-am avut cu domnul comisar, talonat fiind domnia sa de experții din componența structurii de specialitate de la Comisie argumentând cu date care sunt implicațiile unei asemenea situații pe care o vedeam noi extrem de păguboase pentru țară. Spre bucuria mea, am constatat că susținerea pe care am făcut-o a putut fi bine înțeleasă motiv pentru în următoarele zile a fost deblocată o asemenea situație dând voie deblocării PNS-ului”, a mai spus Petre Daea.
Șeful de la agricultură a declarat că SCZ ovine va avea în 2023 un cuantum de 20 euro/cap de animal urmând ca subvenția să crească în fiecare an până în 2027.
SCZ ovine, astăzi este la 17 euro/cap de animal. Noi am socotit că acest sector este necesar să fie sprijinit constant, motiv pentru care odată aprobat am alocat suma de 20 de euro pe fiecare animal. Și el crește (cuantumul n.r) de la 20 de euro până la 21,36 euro în 2027.
Comisia Europeană a aprobat, miercuri 7 decembrie, Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) al României prin care fermierii români și agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro.
„România are o strategie de dezvoltare a agriculturii coerentă, echilibrată și bine pusă la punct, ce asigură predictibilitatea de care fermierii noștri au nevoie pentru dezvoltarea afacerilor lor și asigurarea hranei țării. A fost o muncă intensă, în care s-au implicat specialiștii din minister alături de reprezentanții asociațiilor de fermieri, astfel încât, am reușit să recuperăm rapid etapele care rămăseseră în urmă din cauza lipsei totale de implicare din perioada 2020-2021.
Avem deja pregătită legislația națională subsecventă pentru a da drumul consultării publice, astfel încât fermierii și toți cei interesați să cunoască în detaliu tot ce ține de implementarea Planului Național Strategic. Pornim Caravana Cunoașterii PNS în întreaga țară, un calendar al întâlnirilor cu fermierii pentru ca toți cei interesați să se familiarizeze din timp cu planul de acțiune, astfel încât să investim în agricultura țării și în satul românesc toate sumele disponibile”, a declarat ministrul Petre Daea.
Potrivit MADR, spre deosebire de perioadele de programare anterioare, PNS 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finanțate atât din Fondul European de Garantare Agricolă (plățile directe și intervenții sectoriale (măsuri pentru susținerea pieței), cât și din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (politica de dezvoltare rurală).