Petre Roman, fostul premier al României, s-a retras în urmă cu cinci ani din politică, dar lucrează în continuare, la vârsta de 78 de ani, având aceeași meserie ca înainte de Revoluție. Fostul politician a dezvăluit câți bani primește de la stat lunar, după recalculare.
„Da, mi-a mărit pensia. Păi, eu am avut 50 de ani de muncă. Abia acum, cu mărirea, am puțin peste 11.000 lei. Mi s-a mărit cu 2.300 de lei. Am contribuit și contribui permanent. Înseamnă ceva.
M-a deranjat faptul că atât de mulți pensionari s-au trezit cu probleme. De ce să facă greșeli? E vorba de un algoritm de calcul. Asta e o incompetență crasă. Nu sunt oameni competenți, nu sunt serioși. Vorbesc în primul rând pornind de la decizia politică. Păi, precizează exact care sunt criteriile. Algoritmii au fost greșiți, decizia a fost neconformă cu realitatea, ceea ce a dus la erori”, a declarat Petre Roman pentru bugetul.ro.
Petre Roman a dezvăluit că încă lucrează, chiar dacă are 78 de ani: „Sunt în continuare profesor, dar și președinte, la universitatea din Geneva. Deocamdată, suntem singura instituție de profil privată, care a obținut acreditarea federală, cea mai grea acreditare din lume.
În afară de asta, fac o mulțime de conferințe în lume, în calitatea mea de om de știință. La ora actuală am o notorietate dobândită în domeniul ăsta, știința climei și a apei. Asta am făcut dinainte de Revoluție. Am susținut conferințe la Barcelona, în Italia, în Luxemburg și în India. A fost fabulos, a fost prima oară când am fost în India”.
Citește și: Românul cu cea mai mare pensie după recalculare. Primește lunar 100.000 de lei. Nu este Mugur Isărescu
Fostul premier locuiește în România, dar se duce la Geneva ori de câte ori este nevoie de prezența lui fizică. În rest, el lucrează online, din confortul propriei locuințe.
„Stau în România, nu m-am mutat. La Geneva mă duc ori de câte ori e nevoie, să zic așa, o dată pe lună. Nu e necesară prezența mea zilnică acolo. Totul se rezolvă online. După ce am luat acreditarea, acum suntem primii dintre toate universitățile din Elveția, care încercăm acreditarea programelor în sesiune economică.
Costă destul de mult ca să o poți obține, pentru că e o procedură destul de lungă. Pentru acreditarea federală pe care am obținut-o, documentul pe care noi l-am furnizat avea o mie de pagini. Eu m-am ocupat doar în ceea ce privește principiile”, a mai spus Petre Roman.